Antidepressiva tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap blijken het risico op een baby met autisme of ADHD niet te verhogen. Ook is er geen verband met groeiproblemen van de foetus. Wel is het risico op een vroeggeboorte 1,3 keer zo groot als de moeder antidepressiva slikt.

Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Indiana onder  alle kinderen die tussen 1996 en 2012 ter wereld kwamen in Zweden waarover eoswetenschap.nl bericht. Met meer dan 1,5 miljoen kinderen is dit een van de grootste studies ooit naar het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap.

Uit eerder onderzoek bleek dat het risico op autisme of ADHD meer dan twee keer zo groot was  als de moeder de medicijnen tijdens de zwangerschap slikt. Maar die studies keken niet naar andere verklaringen. Zoals een depressie of overmatige stress bij de moeder, wat het risico op ontwikkelingsproblemen bij het kind verhoogt.

De nieuwe studie, gepubliceerd in het vakblad Journal of the American Medical Association (JAMA), vergeleek broers en zussen van wie de moeder tijdens de ene zwangerschap wél en tijdens de andere geen antidepressiva nam. Omdat broers en zussen hun genen en omgeving voor een groot stuk delen, kan je vooral het effect van de antidepressiva bekijken. Zo bleek dat gebruik tijdens de zwangerschap minder risico’s heeft dan gedacht. Vooral genetische aanleg en omgeving doen het risico op problemen bij het kind vergroten.

Het gebruik van antidepressiva voor de zwangerschap – zowel van de moeder als van de vader – bleek het risico op een kind met autisme of ADHD overigens wel te verhogen.

82 procent van de vrouwen die antidepressiva gebruikte, slikte een Selective Serotonine Reuptake Inhibitors (SSRI). Bekende SSRI’s zijn Zoloft en Prozac. Deze medicijnen verhogen de hoeveelheid serotonine in ons brein en beïnvloeden zo onze stemming.

Het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap is dus veiliger is dan gedacht. Toch moeten vrouwen de risico’s en voordelen goed afwegen samen met hun dokter. Ook gaat deze studie over het gebruik van antidepressiva in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Of gebruik later problemen geeft, is nog niet bekend.

Associations of Maternal Antidepressant Use During the First Trimester of Pregnancy With Preterm Birth, Small for Gestational Age, Autism Spectrum Disorder, and Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder in Offspring

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan