Aandachtspunten bij diagnostiek en behandeling van selectief mutisme

0
1589

Soms kan een kind wel praten, maar lukt het hem of haar in sommige situaties niet. Dit zwijgen wordt aangeduid met selectief mutisme. Het begint meestal als een kind ongeveer 3 tot 5 jaar oud is. Wat zijn aandachtspunten voor diagnostiek en behandeling?

Recent gaven Max Güldner, Chaya Rodrigues Pereira en Annelot Roorda een presentatie over selectief mutisme. Beiden zijn medewerkers van het expertisecentrum DAT van de Bascule; de afkorting staat voor Dwang, Angst en Tics. Zij gaven uitleg over het intake- en diagnostiektraject bij de Bascule. Kinderen uit het hele land kunnen hiervoor worden aangemeld. Het team doet de diagnostiek en biedt landelijke intervisie aan behandelaren in de regio van het kind. Ook is het mogelijk voor professionals van andere instellingen om een consultatie aan te vragen wanneer er vermoedens zijn van selectief mutisme bij een kind.

Aan de hand van casuïstiek en voorbeelden werd uitgelegd hoe de behandeling van selectief mutisme binnen de Bascule is vormgegeven. Ook werd het lopende onderzoek naar de effectiviteit van het behandelprotocol voor selectief mutisme besproken. Daarbij wordt ook gekeken naar de validatie van de vragenlijst voor het screenen van selectief mutisme, zodat deze in de toekomst ook door andere professionals ingezet kan worden.

Lees meer over de diagnostiek en behandeling van selectief mutisme bij de Bascule >

En zie hier de recensie van het boek Breek de Stilte over dit onderwerp >>

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here