JGZ-professionals bespreken met rokende ouders vaak de gevaren van meeroken. De laatste tijd wint echter ook de advisering om te stoppen met roken terrein. Dat blijkt uit de verkenning die het Trimbos-instituut heeft uitgevoerd onder 61 stafleden en 429 JGZ-professionals (jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen).

Uit de verkenning blijkt dat 64% van de JGZ-professionals regelmatig, vaak of altijd ouders naar het rookgedrag in huis vraagt. Wanneer ouders roken, bespreekt 72% regelmatig, vaak of altijd de gevaren van meeroken, terwijl 35% regelmatig, vaak of altijd stoppen met roken bespreekt.

Verder blijkt dat 79% van de stafleden aangeeft dat hun organisatie enige vorm van formeel beleid rondom roken heeft, terwijl maar 37% van de JGZ-professionals op de hoogte is van een dergelijk beleid. De JGZ-professionals geven verder aan dat zij meer tijd nodig hebben om stoppen met roken met ouders te bespreken. Ook hebben zij behoefte aan meer scholing, meer goede doorverwijsmogelijkheden en ondersteunende materialen. Bij de uitvoer van deze verkenning is Trimbos ondersteund door een klankbordgroep met medewerkers van AJN, ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland, NCJ en V&VN.

Hulpmiddelen

Het Trimbos-instituut zet zich ervoor in om de bestaande toolkit met hulpmiddelen, zoals de e-learning Rookvrije Start en de sociale kaart met stoppen met roken-begeleiders (op www.ikstopnu.nl), beter onder de aandacht te brengen.

Ambassadeurs van de Taskforce Rookvrije Start, waar Trimbos deel van uitmaakt, zetten zich in voor de lokale implementatie van materialen en scholing op dit onderwerp. Met behulp van de interventie Rookvrije Ouders kunnen JGZ-professionals ouders doorverwijzen naar professionele hulp bij stoppen met roken.

Verder lezen

Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op:

De website van het Trimbos-instituut

Taskforce Rookvrije Start

JGZ geeft voortaan stopadvies aan rokende ouders

Bron: ncj.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan