Platform ondersteunt ouders en professionals bij overlijden baby

0
250

Elke dag overlijden in Nederland drie tot vier baby’s tijdens de zwangerschap of rond de geboorte. Sinds februari 2019 bestaat Steunpunt Nova, een landelijke organisatie voor zowel de betrokken ouders als de zorgverleners rondom hen.

Steunpunt Nova bestaat uit professionals en een kernteam van ervaringsdeskundige ouders. Juiste informatie en tips kunnen helpen bij het rouwproces. Daarom beoogt het steunpunt dat alle zorgverleners alle ouders die met perinatale sterfte te maken krijgen, direct wijzen op haar website, wat kan leiden tot passende aanvullende zorg.

Verwarrende en emotionele periode

De stichting heeft een laagdrempelige website www.steunpuntnova.nl. De website geeft overzichtelijk urgente informatie om ouders te helpen op hun eigen wijze hun baby na overlijden welkom te heten én afscheid te nemen in de paar dagen die ze hebben. Geïllustreerde hulpkaarten geven snel een overzicht over waaraan gedacht kan worden bij 1. De bevalling, 2. Herinneringen maken, 3. Dagen tot de uitvaart en 4. De uitvaart zelf. Steunpunt Nova stelt deze hulpkaarten kosteloos ter beschikking aan zorgprofessionals, waaronder de geboortezorg.

Kraamzorg bij een overleden baby

Als er sprake is van een overleden baby is een essentiële vraag of de ouders kraamzorg willen. De kraamverzorging kan namelijk een grote rol spelen in de thuissituatie. Op de website van Steunpunt Nova staan onder andere voor de geboortezorgprofessionals praktische tips over de communicatie, zoals het erkennen en herkennen van onvervulde behoeftes, en de verzorging van de baby. De hulpkaarten worden op de website ook ter beschikking gesteld, deze kun je vinden op  www.steunpuntnova.nl/links

Bron: Kraamsupportonline

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here