Het blijft een verbazingwekkend gezicht: een baby van een paar maanden al wild zien swipen over een smartphone of tablet. Maar het is niet verstandig om jonge kinderen hier te snel aan te laten wennen. Zo vrezen artsen dat ze door veelvuldig tabletgebruik sneller ernstige oogproblemen kunnen krijgen.

Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Londen, Bath en King’s College Londen waarover kijkmagazine.nl bericht. De Britse wetenschappers denken bovendien dat peuters die dagelijks veel touchscreens gebruiken veel sneller zijn afgeleid dan leeftijdgenootjes die er niet of nauwelijks mee spelen. Dat schrijft het onderzoeksteam in Scientific Reports. Volgends de onderzoekers zijn de resultaten van de studie nu hoe dan ook belangrijk aangezien veel kinderen door de coronapandemie – en de daarmee gepaarde lockdown – langer dan ooit naar een scherm staren.

Snel afgeleide peuters

De wetenschappers volgden veertig baby’s 2,5 jaar lang. Deze kinderen konden in twee categorieën worden ingedeeld: veelvuldig en weinig touchscreen-gebruik. De onderzoekers bestudeerden de kleintjes bij 12 maanden, 18 maanden en 3,5 jaar in hun laboratorium.

Bij elk bezoek moesten de peuters computertaken uitvoeren. Hierbij hield waarbij een eye-tracker de oogposities en -bewegingen bij. Op de computerschermen verschenen op steeds andere plekken objecten. De eye-trackers maten hoe snel de kinderen naar die objecten keken en hoe goed ze stoorzenders, die de aandacht moesten afleiden, konden negeren.

Het Britse team ontdekte dat peuters die veel touchscreens gebruikten, sneller naar de objecten op het computerscherm keken zodra ze verschenen. Ook waren ze minder in staat om de stoorzenders te negeren. Zeker in vergelijking met kinderen die weinig op tablets en smartphones speelden.

Oorzaak en gevolg

Uit het onderzoek blijkt dat er zeker een verband is tussen het gebruik van touchscreen-apparaten en de mate van afleiding. Maar of A tot B leidt of B juist tot A, dát moeten de wetenschappers nog verder uitzoeken. “Wat dit onderzoek ons vertelt, is dat peuters die veel gebruik maken van een tablet, sneller afgeleid zijn bij een spelletje in het lab”, zegt Marion van den Heuvel van de Tilburg University. “Het is enorm belangrijk om nu te kijken of peuters ook in de echte wereld sneller afgeleid zijn. Kunnen ze bijvoorbeeld wel goed hun aandacht houden bij de les als ze later naar school gaan? Kunnen ze goed luisteren naar vriendjes als ze ouder worden?”

Wat de onderzoekers wel goed hebben gedaan, vervolgt Van den Heuvel, is kinderen te werven waarvan de ouders allemaal min of meer hetzelfde niveau opleiding hebben genoten. Het is namelijk aannemelijk dat de omgeving van peuters die veel op een tablet spelen anders is dan die van peuters die minder op een tablet spelen.

Andere factoren

Van den Heuvel wijst er verder op dat achtergrond tv de resultaten kan beïnvloeden. “Uit voorgaand onderzoek is bekend dat een televisie ook afleidend kan zijn. Ook zou het kunnen zijn dat kinderen die van zichzelf wat sneller afgeleid zijn, sneller door ouders achter een scherm gezet worden.” Een nog belangrijkere reden kan zijn dat ouders die hun kind vaker achter de tablet zetten, minder tijd met hun kind doorbrengen. “Jonge kinderen leren ontzettend veel van hun ouders in de eerste levensjaren, inclusief aandacht houden. Hierdoor is het niet zeker of de verschillen in aandacht direct het gevolg zijn van tabletgebruik. Het kan namelijk ook komen door van andere factoren, zoals achtergrond tv, eigenschappen van het kind of andere opvoeding.”

Scientific ReportsTABLET ProjectUniversity of Bath via EurekAlert!

Bron: kijkmagazine.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan