Kunstmatige hartklep groeit mee met kind

0
1205
Kunstmatige hartklep

Medische implantaten bestaan uit stevige kunststof en groeien dus niet mee met het lichaam waarin ze zijn geplaatst. Daarom hebben Amerikaanse wetenschappers nu een prototype van een kunstmatige hartklep ontwikkeld die meegroeit met het lichaam van het kind.

Dankzij de nieuwe hartklep hoeven jonge hartpatiëntjes in de toekomst mogelijk niet meer zoveel operaties ondergaan om hun kunstklep te vervangen. De medici baseerden zich voor het ontwerp van hun meegroeiende kunstklep op een oude Chinese uitvinding: de van riet gevlochten vingerval waarin je met je wijsvingers maar één kant op kunt – de verkeerde, want dieper in de cilindrische val. Ze gebruikten een combinatie van een (bio)polymeer dat langzaam degradeert en een geweven cilinder vervaardigd uit normale ‘implantatenkunststof’. Naarmate het biopolymeer afbreekt, vermindert de kracht op de cilindrische hartklep, waardoor deze aan het tempo van de hartgroei verder uitzet.

Het onderzoek, getiteld A growth-accommodating implant for paediatric applications, is gepubliceerd in Nature Biomatical Engineering.  De wetenschappers hopen dat hun ontwerp een eerste stap is in de ontwikkeling van meegroeiende implantaten die ook in andere organen kunnen worden geplaatst.

Bron: eoswetenschap.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here