Medische implantaten bestaan uit stevige kunststof en groeien dus niet mee met het lichaam waarin ze zijn geplaatst. Daarom hebben Amerikaanse wetenschappers nu een prototype van een kunstmatige hartklep ontwikkeld die meegroeit met het lichaam van het kind.

Dankzij de nieuwe hartklep hoeven jonge hartpatiëntjes in de toekomst mogelijk niet meer zoveel operaties ondergaan om hun kunstklep te vervangen. De medici baseerden zich voor het ontwerp van hun meegroeiende kunstklep op een oude Chinese uitvinding: de van riet gevlochten vingerval waarin je met je wijsvingers maar één kant op kunt – de verkeerde, want dieper in de cilindrische val. Ze gebruikten een combinatie van een (bio)polymeer dat langzaam degradeert en een geweven cilinder vervaardigd uit normale ‘implantatenkunststof’. Naarmate het biopolymeer afbreekt, vermindert de kracht op de cilindrische hartklep, waardoor deze aan het tempo van de hartgroei verder uitzet.

Het onderzoek, getiteld A growth-accommodating implant for paediatric applications, is gepubliceerd in Nature Biomatical Engineering.  De wetenschappers hopen dat hun ontwerp een eerste stap is in de ontwikkeling van meegroeiende implantaten die ook in andere organen kunnen worden geplaatst.

Bron: eoswetenschap.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan