Drinken borstvoedingsthee mogelijk risicovol voor baby’s

0
673

Zwangere en lacterende vrouwen kunnen beter geen borstvoedingsthee met venkel en anijs drinken. Deze ingrediënten zouden de melkafscheiding bij hen ondersteunen. Maar de thee kan juist nadelige gezondheidseffecten hebben voor baby’s, waarschuwt Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) van de NVWA, een onafhankelijk onderdeel van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen, raadt daarom het drinken van borstvoedingsthee door zwangeren en vrouwen die borstvoeding voortaan helemaal af.

Borstvoedingsmix of borstvoedingsthee is verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Fabrikanten en verkopers prijzen de thee op websites aan bij zwangere en lacterende vrouwen. De thee zou de melkproductie zou bevorderen en/of darmkrampjes bij baby’s zou verhelpen. Deze theeën bevatten vaak venkel en anijs. Beide ingrediënten bevatten de genotoxische stof estragol. Van vrouwen die deze thee drinken, kan de baby blootgesteld worden aan deze stof. De stoffen hebben mogelijk toxische effecten op de lever. Omdat een gezondheidsrisico voor baby’s niet uitgesloten kan worden, raadt BuRO uit voorzorg het gebruik van deze thee met venkel en anijs af voor zwangere en lacterende vrouwen.

Advies aan vrouwen

Het advies is een aanscherping van het bestaande advies aan zwangere vrouwen om maximaal twee koppen venkel- en anijsthee per dag te drinken. Voor vrouwen die borstvoeding geven gold al het advies om helemaal geen venkel- en anijsthee te drinken. Het Voedingscentrum deelt deze informatie en FAQ’s via hun website en verwerkt het nieuwe advies in de app ZwangerHap. Het drinken van borstvoedingsthee wordt voortaan helemaal afgeraden.

Bronnen: nvwa.nl / knov.nl/ nos.nl

 

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here