Voor kinderen met een stoma is het belangrijk om hier goede en begrijpelijke informatie over te krijgen. Een app maakt dát mogelijk. Ook kan een app helpen om erover te praten met andere kinderen met een stoma.

Een app voor kinderen met een stoma. Waarom is dat nou weer nodig? Kinderen hebben toch geen stoma en wat moet je dan met een app? “Klopt niet”, zegt arts-onderzoeker Sebastiaan van der Storm. “Heel veel kinderen hebben een stoma. Je kunt je voorstellen dat ze daar verdrietig en onzeker van kunnen worden. Er is weinig informatie over wat het is om een stoma te hebben voor kinderen zelf. “Wat er is, is niet afgestemd op leeftijd. Daarbij is het voor kinderen met een stoma belangrijk dat ze op een veilige manier contact kunnen hebben met lotgenootjes. En onderschat het niet. Enkele honderden kinderen per jaar krijgen een stoma.”

Stomakker

Hij en zijn begeleider hoogleraar Chirurgie en e-health expert Marlies Schijven van Amsterdam UMC hopen met het idee voor een Kinder Stoma App, de Stomakker, de belangrijke Medische Inspirator prijs van ZonMw in de wacht te slepen. Deze instelling stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Het is een publieksprijs: iedereen mag stemmen en het idee dat de meeste stemmen krijgt, wint. Drie projecten zijn genomineerd voor aanmoedigingsprijs voor het meest inspirerende samenwerkingsverband tussen patiënt, onderzoeker en zorgverleners. De winnaar krijgt 100 duizend euro, nummer twee 75 duizend en nummer drie 50 duizend euro.

Filmpje

Om dit idee te promoten is er een campagnefilmpje over de kinderstoma-app van Amsterdam UMC gemaakt. “Goeie medische apps bouwen, én hun effectiviteit aantonen via wetenschappelijk onderzoek is duur. Met de eerste prijs kunnen we dit doen, en kinderen en hun ouders actief betrekken bij de ontwikkeling van de games en de app. Wij hopen dat er zoveel mogelijk mensen op ons stemmen”, zeggen de initiatiefnemers. “Want een goeie app; dat gun je kinderen met een stoma.”

Stemmen kan hier >

 

Bron: amc.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan