Zuur uit therapeutische crèmes mogelijk schadelijk voor ongeboren kind

0
122

All-trans-retinoïnezuur wordt onder meer gebruikt in therapeutische crèmes voor de behandeling van huidaandoeningen zoals acne en voor de behandeling van sommige vormen van kanker. Vrouwen die zwanger zijn kunnen het risico lopen dat beroepsmatige blootstelling aan de stof hun ongeboren kind schaadt. Daarom wil de Gezondheidsraad dit zuur classificeren als een stof die toxisch kan zijn voor de menselijke voortplanting.

Werknemers die tijdens hun werk in aanraking komen met all-trans-retinoïnezuur – ook wel bekend als tretinoïne of retinolzuur – kunnen daar nadelige effecten van ondervinden. Dit geldt met name voor mensen die werkzaam zijn in de farmaceutische industrie, in apotheken of in ziekenhuizen.

De Gezondheidsraad heeft beoordeeld of er aanwijzingen zijn dat beroepsmatige blootstelling aan all-trans-retinoïnezuur schadelijk is voor de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen en voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Ook heeft de raad beoordeeld of de stof nadelige effecten heeft op of via de borstvoeding.

Voor effecten op de ontwikkeling van het ongeboren kind adviseert de Gezondheidsraad om alltrans-retinoïnezuur te classificeren in gevarencategorie 1B: als een stof die wordt verondersteld toxisch te zijn voor de menselijke voortplanting. Voor de effecten op de vruchtbaarheid en op of via lactatie adviseert de raad om de stof niet in te delen in een gevarencategorie, omdat daarover onvoldoende wetenschappelijke gegevens beschikbaar zijn. De bevindingen van de Gezondheidsraad dienen als uitgangspunt voor de wettelijke classificatie als reproductietoxische stof. De publicatie All-trans retinoic acid (nr. 2020/08) is uitgebracht in het Engels en heeft een Nederlandse samenvatting. Het advies is te downloaden van www.gezondheidsraad.nl.

Download Samenvatting All-trans-retinoïnezuur >>

Bron: gezondheidsraad.nl

 

https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2020/06/10/all-trans-retinoinezuur

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here