Wat heeft werken met jonge kinderen nu met seks te maken?? Niet zoveel, denken veel ouders en hulpverleners. Ik – en met mij veel anderen werkzaam met jonge gezinnen – stap vaak over de seksuele onderwerpen heen. Niet aan de orde. Pffiew, dat scheelt weer wat ongemak. En als we dan seksualiteit agenderen in de ouderbegeleiding of op de groep, dan vaak wat waarschuwend: ‘Pas op voor enge mannen. Je lijf is van jou. Nee zeggen is belangrijk.’

Tot het kwartje viel toen ik Glen de Ramadi – Typhoon – in Zomergasten hoorde praten over z’n piemel. Het ontroerde me. Wat mooi, hoe hij het onderwerp met vrienden besprak. Hoe doen andere mannen dat? Hoe doen onze jongens dat? Hoe voed ik die van mij op tot een man vertrouwd met z’n lijf en z’n gevoelens? Ja, ook op seksueel vlak.

[su_note note_color=”#def5ff” radius=”0″] De columntekst, uitgesproken door Marilene de Zeeuw zelf, is ook via YouTube te beluisteren! [/su_note]

Ik schrok een beetje. Moet ik nog bijsturen? Tot ik besefte: alles gaat over gevoelens erkennen! Vroeg in de wieg starten met sensitief reageren op gevoelens, betaalt zich uit in de puberteit. Want net zo als je bespreekt welk eten je peuter lekker vindt, zo bespreek je ook waar de kriebels het fijnst zijn. Net zoals je vertelt dat ‘boem’ ‘ho’ is tijdens stoeien, zo leg je uit dat je niks met je lijf hoeft – ook als een ander zegt dat ’t wél moet. Net zoals je je bord mag wegschuiven als je klein bent, zo mag je ook halverwege een vrijpartij naar huis fietsen. Net zoals je het laatste hapje niet voor papa of mama hoeft te doen, zo hoef je je aftocht niet af te kopen met een blow-job. Net zoals je uitlegt dat zin in snoepjes, hoe begrijpelijk ook, niet altijd betekent dat je snoepjes gaat pakken. Bespreek dat de ander ‘ja’ moet zeggen tegen seks. Net zoals je billen gewoon nog even afgeveegd mogen worden, terwijl je het állang zelf kunt, mag je zorg krijgen voor het bereiken van je eigen orgasme. Net zoals je bij het bedritueel lekker in slaap valt met je vader of moeder naast je, zo kun je als groot mens genieten van samenslapen met je partner.

Alles wat in een sensitieve opvoeding thuis hoort, vormt één doorlopende lijn naar sensitief zijn voor de gevoelens van plezier en genot bij je kind als het gaat om zijn of haar lijf én dat van een ander.

En vermijding en afkeuring van gevoelens en van seksuele gevoelens? Die is van alle tijden en alle plaatsen. Dus het vraagt om moed om te gaan staan voor gevoelens. Rug recht. We moeten voorkomen dat een kind al vroeg leert om zich aan te passen aan de normen van buiten. Want vrijheid is kostbaar en moet vaak steeds weer opnieuw bevochten worden.

Ik hoop dat plezier, creativiteit, respect voor lichamelijke gevoelens en afstemming in relaties de norm is en blijft bij onze kinderen. Dát voorleven én bespreken is het meest preventieve dat je kunt doen voor die kleine, aanstaande volwassenen. Ik ben ervan overtuigd: zo voorkom je ‘me too’! Dus: elke dag een happy PRIDE! Juist voor de kleintjes!

Marilene de Zeeuw

Marilene de Zeeuw is Klinisch psycholoog, Infant Mental Health Specialist en gedragstherapeut en supervisor VGCt. Ze werkt in de specialistische GGZ met (zwangere) ouders en hun jonge baby, peuter of kleuter.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan