Online voedingsadviezen over eerste duizend dagen leiden tot verwarring

0
718

‘Internet is een belangrijke bron voor informatie over voeding, maar er zijn veel verschillende adviezen in omloop die mogelijk tot verwarring leiden’, dit concluderen onderzoekers van het RIVM in een artikel in het mei-/juninummer van Voeding Nu.

Vooruitlopend op de evaluatie van de adviezen van de Gezondheidsraad voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen tot en met twee jaar heeft het RIVM een vergelijking gemaakt van de voedingsadviezen voor de eerste duizend dagen (van conceptie tot de leeftijd van twee jaar) die beschikbaar zijn op het internet. Hiervoor werd in 2017 gekeken naar een breed spectrum van voedingsadviezen voor de drie doelgroepen.

Grote verschillen

De onderzoekers constateerden een aantal grote verschillen in de adviezen. Zo verschillen nationale bronnen onderling in het advies over vitamine D-suppletie tijdens de zwangerschap en het advies over nitraatrijke groente in de leeftijd van 0 tot 12 maanden. Regionale en commerciële bronnen wijken af van de nationale bronnen op de maximale hoeveelheid koffie en het geven van vitamine D-suppletie tijdens de borstvoedingsperiode en voor kinderen van 1-2 jaar. Commerciële bronnen wijken verder nog af van nationale en regionale bronnen op de dosering van vitamine K voor de leeftijd van 0 tot 6 maanden en het geven van honing aan kinderen van 0 tot 12 maanden.

Nuanceverschillen

Ook laat de inventarisatie zien dat een groot gedeelte van de voedingsadviezen in de diverse bronnen overeenkomen voor zowel zwangere vrouwen als voor kinderen van 1 tot 2 jaar. Voor vrouwen die borstvoeding geven en voor kinderen van 0 tot 12 maanden blijken er relatief veel nuanceverschillen.

Harmonisatie en actualisatie nodig

‘Omdat deze verschillen in voedingsadviezen voor verwarring kunnen zorgen, is harmonisatie en actualisatie van de verschillende bronnen belangrijk’, concluderen de auteurs. ‘De evaluatie van de bestaande voedingsadviezen van de Gezondheidsraad kan gebruikt worden als uitgangspunt voor verdere harmonisatie van de voorlichting over voeding tijdens de eerste duizend dagen. De communicatie over deze nieuwe voedingsadviezen is belangrijk, zodat alle partijen weten dat ze deze bron kunnen gebruiken en de gegevens op hun website kunnen aanpassen.’

Lees hier het volledige artikel.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here