In maart 2020 vindt de officiële opening plaats van het Kinderhersencentrum, het eerste in zijn soort in Europa. Specialisten en wetenschappers zetten vanaf dan hun gezamenlijke expertise in om kinderen met een aandoening aan het hoofd, de hersenen en de zintuigen een optimaal niveau van functioneren en participeren in de samenleving te geven. Het centrum is een initiatief van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis.

Het Erasmus MC – Sophia behandelt jaarlijks zo’n 5000 kinderen met aandoeningen aan de hersenen, het hoofd of de zintuigen. Om deze aandoeningen goed te kunnen behandelen is het noodzakelijk de hersenen nog beter te leren begrijpen. Daarom wordt nu al haar ervaring en expertise op dit gebied gebundeld in het Kinderhersencentrum. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in het realiseren van gezondheidswinst voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand of hersenaandoening.

Het merendeel van de kinderen die behandeld gaan worden in het Kinderhersencentrum heeft een combinatie van verschillende aandoeningen. Denk aan moeilijke te beoordelen aandoeningen zoals hersentrauma, ontwikkelingsachterstand, gezichtsafwijking, Multiple Sclerose, epilepsie of autisme. Psychiaters, neurologen, maar ook neurochirurgen, craniofaciaal chirurgen, KNO- en oogartsen zullen in het Kinderhersencentrum dan ook intensief met elkaar samenwerken. Dit betekent dat multidisciplinaire zorg onmisbaar is. Daarnaast integreert het nieuwe centrum zorg en onderzoek met als doel om nieuwe behandelingen en inzichten snel en veilig te implementeren.

Een belangrijk onderdeel van het Kinderhersencentrum wordt het Kinderhersenlab. In dit lab gaan wetenschappers de functie en ontwikkeling van de hersenen bij kinderen met verschillende aandoeningen spelenderwijs testen en meten.

Meer weten?

Op www.kinderhersencentrum.nl staat meer informatie over dit initiatief.  Ook de komende editie van kwartaalmagazine VROEG (december 2019), met als thema Brein, besteedt hier aandacht aan. Dit gebeurt onder meer via een interview met Neeltje van Haren, professor Brain Development en Psychopathologie bij het Erasmus MC. Zij is een van de kartrekkers van het project Kinderhersencentrum.

 

 

[

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan