Kinderen met een verstandelijke beperking en autisme ontwikkelen zich niet alleen trager, maar ook op een andere manier. Werken in kleine stapjes, afgestemd op het leervermogen, helpt hen de wereld beter te ordenen en te begrijpen.

Als ergotherapeut startte ik zestien jaar geleden met het stimuleren van jonge kinderen met autisme  en een verstandelijke beperking. Het merendeel van hen gebruikte weinig of geen taal. Een hele uitdaging, want deze kinderen zijn immers dubbel belast.  Bij een verstandelijke beperking is er sprake van een ontwikkelingstekort, met als gevolg dat er een achterstand ontstaat op alle gebieden: cognitief, sociaal, adaptief en motorisch. Autisme daarentegen is een ontwikkelingsstoornis  en leidt tot uitval op specifieke gebieden, waardoor er sprake is van een disharmonisch functioneren. Ten gevolge van een andere bedrading tussen de verschillende hersenhelften verwerkt het kind met autisme informatie atypisch.

Uitdaging

Het zoeken naar een aangepaste manier om het leervermogen van deze doelgroep zo optimaal mogelijk te stimuleren was niet zo eenvoudig.  Omdat personen met ASS prikkels op een zeer gedetailleerde manier verwerken, is het voor hen moeilijk om de grote hoeveelheid verbale en non-verbale prikkels tot een betekenisvol geheel te bundelen. Daarom heb ik ervoor gekozen om op een visuele manier te communiceren met behulp van eenvoudige en eenduidige taal. Ook de vele kinderen die nog geen taal gebruiken, zijn op die manier mogelijk wel bereikbaar. Verder zocht ik een antwoord op de centrale vragen: ‘hoe kan ik cognitieve en fijnmotorische taken verduidelijken zodat het kind begrijpt wat er verwacht wordt? En hoe leer ik het kind de taken uiteindelijk ook zelf uitvoeren?

Gratis pdf
Dit zijn de eerste alinea’s van een artikel van de hand van Sigrid Huygen
 in het kwartaalmagazine van Vakblad Vroeg. Verder lezen? Open de (gratis) pdf van het artikel: 

Stap voor stap leren in een chaotische wereld >

BewarenBewaren

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan