Soms produceert een moeder onvoldoende melk voor haar baby. Allereerst dient dan de techniek van borstvoeding of het afkolven van de moedermelk geoptimaliseerd te worden, bij voorkeur onder begeleiding van een lactatiekundige. Bij onvoldoende resultaat kan het gebruik van domperidon ter bevordering van de moedermelkproductie overwogen worden, zo blijkt uit een artikel van in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Zolang domperidon voorgeschreven wordt in lage dosering (10 mg3 dd) is het risico op bijwerkingen bij het kind verwaarloosbaar. Ook het risico op ritmestoornissen als gevolg van QTc-verlenging bij de moeder is bij lage dosering gering. Bij afwezigheid van risicofactoren voor QTc-verlenging hoeft bij de moeder geen ecg verricht te worden en kan de huisarts domperidon veilig voorschrijven.
Het effect van de behandeling met domperidon dient na tweeweken geëvalueerd te worden. Bij langdurige behandeling of een hogere dosering wordt geadviseerd om een ecg te verrichten ter uitsluiting van QTc-verlenging.

Teddy Roorda is mede-auteur van dit artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde – NTvG: Domperidon ter bevordering van de lactatie [NTvG 2016;160: D305]. Het volledige artikel kun je hier lezen (klik op de link)

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan