Wanneer slapen een probleem is, kan het zijn dat lichaam en geest nog te geprikkeld zijn. Rustig blijven liggen en ontspanning en slaap toe laten lukt deze onderprikkelde en overprikkelde kinderen dan niet. Een serie tips om uit te kiezen, afkomstig uit het boek ‘Wiebelen en friemelen thuis’ kan dan helpen.

Het verwerken van zintuiglijke prikkels verloopt niet altijd goed. Het prikkelfilter in de hersenen laat dan te weinig of juist te veel prikkels door aan de hersenen.

Kinderen die onderprikkeld zijn, ervaren te weinig en te zwakke zintuigprikkels. Als zij daardoor op zoek gaan naar extra prikkels, zijn ze vaak erg druk en dan is het lastig om in slaap te vallen.

Zijn kinderen overprikkeld, dan ervaren ze juist te veel en te sterke zintuigprikkels. Dat brengt spanning met zich mee, ook geen ideale situatie dus om je te kunnen ontspannen en in slaap te vallen.

Mindful moment

Wanneer de zintuiglijke prikkelverwerking bij een jong kind niet goed verloopt, is het bij problemen met slapen van belang dat ouder en kind van het naar bed gaan een mindful moment maken. Daarbij is het belangrijk het kind volledige aandacht te geven voor rust te zorgen. Een idee is het bespreken van de dag, waarbij ouder en kind bijvoorbeeld aan elkaar vertellen wat het leukste moment van de dag was en wat het stomste. Als afsluiting bedenken ze wat er morgen gaat gebeuren. Daarna begint het kind alleen of samen met de ouder aan de naar-bed-gaan-routine. Van belang is dat zij van het naar bed gaan een fijn moment maken. ‘Je móet nu echt naar bed’ klinkt niet alsof er iets prettigs staat te wachten.

Tips

Het gaat er bij onder- én overprikkelde kinderen om dat het aantal prikkels afgebouwd wordt, zodat ze rustig worden en kunnen wegzakken in slaap. De tips, op een rij gezet in een pdf bestand, zijn onderverdeeld in:

  • Algemeen
  • Activiteit
  • Licht
  • Diepe druk
  • Aanraking
  • Geluiden
  • Omgeving

De bedoeling is de lijst met tips mee te geven aan ouders. Adviseer hen rustig te kijken welke tips in hun situatie en bij hen passen. Zij kunnen ook met hun kind overleggen wat hem of haar fijn lijkt om uit te proberen. Adviseer hen om zoveel mogelijk één ding tegelijk uit te proberen en dat ongeveer een week vol te houden voordat zij beoordelen of iets wel of niet werkt.

Tips om prikkels bij jonge kinderen af te bouwen >>

Boek ‘Wiebelen en friemelen thuis’
In het boek ‘Wiebelen en friemelen thuis’, van Monique Thoonsen en Carmen Lamp vind je nog veel meer tips voor onder- en overprikkelde kinderen. Bijvoorbeeld voor tijdens het eten, feestjes, huiswerk maken, tandenpoetsen en naar de dokter gaan. Bekijk de hele inhoudsopgave op 7zintuigen.nl

Lezing tijdens Congres Passende Kinderopvang
Tijdens het Congres Passende Kinderopvang geeft Monique Thoonsen, mede-auteur van het boek, een lezing over omgaan met onder- en ondergeprikkelde kinderen in de kinderopvang. Onlangs gaf zij in een interview met Vakblad Vroeg al een voorschot:

Sloom en druk gedrag in de kinderopvang vraagt specifieke aandacht >>

Illustraties: Uitgeverij Pica, Huizen. Uit: Wiebelen en friemelen thuis

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan