Tools en inspiratie om meer te sturen op preventie

0
153
huilend jongetje

Welke interventies zijn effectief? Hoe kies je de juiste interventies passend in het beleid van de gemeente? Zeven kennisinstituten bieden gemeenten in het e-magazine ‘Grip op preventie’ tools en inspiratie om meer te sturen op preventie.

Erkende interventies verdienen meer bekendheid en een bredere inzet, stellen de samenwerkende landelijke kennisinstituten Nederlands Jeugdinstituut (NJi), Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Kenniscentrum Sport, Movisie, Trimbos-instituut en Vilans. Vanuit het Samenwerkingsverband ‘Erkenning van Interventies’ zetten zij zich in voor het gebruik van kwalitatief hoogwaardige interventies in de praktijk.

Sturen op effectiviteit

Het e-magazine zoomt in op handige tools die gemeenten kunnen gebruiken om meer te sturen op effectieve preventie. De ‘Toolkit Preventie in de Wijk’ geeft handvatten en inspiratie voor een integrale aanpak van preventie in de wijk. Met de ‘Preventiematrix’ krijgen gemeenten meer grip op jeugdbeleid. De ‘Interventiewijzer sociaal en gezond’ laat effectieve interventies zien, die zowel sociale factoren als de gezondheid verbeteren. Met de ‘Rekenhulp Valpreventie’ kunnen gemeenten berekenen wat de inzet op valpreventie hen oplevert.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS onderstreept in een interview het belang van een effectieve inzet: “Kennis en onderzoek is belangrijk voor gemeenten. Je wordt er een betere bestuurder van.”

Erkende interventies

Erkende interventies zijn effectief en goed uitvoerbaar en zijn de basis voor een gebalanceerde, integrale lokale aanpak van gezondheidsproblemen. Het gaat om interventies op het terrein van jeugdzorg en jeugdgezondheid, leefstijl, sport en bewegen, sociaal domein, geestelijke gezondheidszorg, ouderen, mensen met een beperking en justitiële interventies.

De kennisinstituten werken samen om gemeenten te ondersteunen en slaan de brug tussen landelijke kennis en lokale behoeften en ervaringen. Samen wijzen zij gemeenten de weg in het aanbod, door informatie over effectieve interventies beschikbaar te stellen in thematische databanken. Het nieuwe e-magazine biedt toegang tot deze databanken.

Verder lezen

Bron: Nederlands Jeugdinstituut

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here