Integrale Vroegghulp richt zich op kinderen van nul tot zeven jaar met een vermoeden van een ontwikkelingsachterstand. Platform Integrale Vroeghulp (IVH) is de spin in het web om kennis en ervaring op dit gebied te delen. Wethouder Ruud Grondel van de gemeente Diemen is de nieuwe voorzitter van de IVH-partnerraad. In een blog maakt Grondel kenbaar dat IVH een prachtig voorbeeld is van hoe het moet: samen met ouders, dichtbij huis en vanuit diverse deskundigheid.

Blog: Specialisme jonge kind bereikbaar voor alle ouders!

Als je mij vraagt wat mijn persoonlijke drijfveer is om voorzitter van de Partnerraad Integrale Vroeghulp te zijn leg ik het graag uit met deze alleszeggende uitspraak van een ouder:

Omdat ik goede begeleiding van Vroeghulp heb gekregen, heb ik geleerd door de ogen van mijn kind te kijken; daarom heb ik geen directe wens over de ontwikkeling van mijn kind, want dat zou teleurstelling kunnen oproepen, maar wat ik wel wens is dat mijn kind gelukkig is. En daarvoor heb ik nodig dat mijn kind begrepen wordt, de goede begeleiding krijgt waar dat ook maar te vinden is en dat ik word ondersteund in mijn ouderschap. En dat is was Integrale Vroeghulp ons biedt.

Ik streef al 25 jaar naar het organiseren van integrale zorg. Als beleidsmaker kan ik ouders niet persoonlijk helpen, maar ik kan wel mijn steentje bijdragen om de infrastructuur van de ondersteuning te verbeteren. Professionals willen niets liever dan samenwerken, maar de systemen belemmeren dit vaak. Dat de Jeugdhulp nu overal anders is georganiseerd (bv wijkteams, ondersteuning op scholen), is op zich prima. Als ouders maar de weg kunnen vinden en het juiste specialisme, indien nodig, snel beschikbaar is. Helaas zijn de belemmeringen betreffende de infrastructuur nog steeds groot bij complexe problemen. Daarom is het mijn missie om professionals te faciliteren om aan de voorkant goed samen te werken. Zo hebben ouders de mogelijkheid om zelf snel de weg te kunnen vinden bij vragen rondom hun jonge kind. Ik zal blij zijn als ouders met ‘puzzelkinderen’, waarbij niet duidelijk is wat er aan de hand is, niet hoeven te ‘modderen’ met hun vragen. Dat ze snel weten waar ze terecht kunnen voor een brede blik op hun jonge kind en dat de beste behandeling zo snel mogelijk georganiseerd kan worden.

Ons doel zal dan ook zijn: op alle niveaus pleiten voor beschikbaarheidsfinanciering van IVH zodat er (weer)  een landelijk dekkend netwerk van regionale netwerken Integrale Vroeghulp komt in welke vorm dan ook, waarbij het specialisme jonge kind als aparte deskundigheid benut en gekoesterd wordt. Gemeentes en de VNG hebben een specifieke verantwoordelijkheid om op zoek te gaan naar nieuwe constructen voor Integrale Vroeghulp in deze tijd van de decentralisatie.

IVH is een prachtig voorbeeld van hoe het moet – een korte impuls vanuit diverse deskundigheid rond het  ‘jonge kind’ bij elkaar, dichtbij huis en samen met ouders. Mooi, omdat het anders voor ouders zo’n zoektocht kan zijn.  Deze Integrale brede blik is goud waard. Problematiek wordt nu vaak te laat begrepen – dit kan voorkomen worden.

Blog Ruud Grondel
Specialisme jonge kind bereikbaar voor alle ouders!

Ruud Grondel,
Voorzitter Partnerraad Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp (IVH)
De landelijke coördinatie van Integrale Vroeghulp (IVH) wordt sinds enige maanden verzorgd door het NCJ. Lees verder >
Ben je ouder en wil je meer weten over Integrale Vroeghulp? Klik hier voor meer informatie
Voor vragen kan je contact opnemen met Lieke van der Meulen: lvandermeulen@ncj.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek Vroeg

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van moeder en kind? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan