Via PlaygroundVR kunnen jonge kinderen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) voortaan buiten spelen. Het WKZ mag als eerste kinderziekenhuis van Nederland gebruik maken van deze virtual reality-technologie. De virtuele speeltuin zorgt ervoor dat zorgverleners de buitenwereld letterlijk naar binnen kunnen halen voor de kinderen.

PlaygroundVR is een virtuele speeltuin waarin kinderen kunnen rondlopen met andere patiëntjes, met hun vriendjes of familie kunnen praten en spelletjes kunnen spelen tijdens hun verblijf in het WKZ. Door gebruik te maken van deze applicatie op virtual reality-brillen is het voor de kinderen alsof ze totaal ergens anders zijn en kunnen zij even vergeten dat ze ziek zijn.

Meerwaarde

Doel is niet alleen het verlagen van stress bij kinderen, maar hen vanuit hun ziekenhuis bed ook sociaal te kunnen verbinden. Ook de creatieve ontwikkeling wordt zo gestimuleerd. De kinderen krijgen alle vrijheid in de virtuele speeltuin om te spelen en fantaseren. Ze kunnen, net als in het echt, zelf spellen bedenken. Zo kan een tak een zwaard van een ridder zijn en met een stuk touw is het een hengel.

Vrij rondlopen

De pedagogische zorg van het UMC Utrecht, locatie Wilhelmina Kinderziekenhuis, gaat de brillen inzetten om een ziekenhuisbezoek en/of opname voor jonge kinderen draaglijker te maken. “Met de VR-brillen kunnen patiënten wél vrij rondlopen, een toren beklimmen of spelen met virtuele ballen”, zegt Jason van Eunen, een van de oprichters van PlaygroundVR. Pedagogisch medewerker Ewout Tuyt vult aan: “Als één van de ouders of een kamergenootje ook een bril opzet, kunnen ze samen spelen. Dat spelen ontspant en zorgt ervoor dat het stressniveau bij kinderen daalt. Dat verbetert het herstel, zowel fysiek als mentaal’’.

Inmiddels wordt het project door verschillende partijen ondersteund, waaronder de Cliniclowns en Jantje Beton, de speelambassadeur van Nederland.

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan