Wow, ik mag op deze plek een column voor m’n beroepsmatige observaties en irritaties! Zodra ik van Vakblad Vroeg groen licht ontving, liep ik tijdens het hardlopen alleen maar pakkende volzinnen te schreeuwen. En dat luchtte al zo op! Dus dankjewel VROEG voor deze kans om al m’n professionele ongenoegens uit te kieperen.

[su_note note_color=”#def5ff” radius=”0″] De columntekst, uitgesproken door Marilene de Zeeuw zelf, is ook via YouTube te beluisteren, klik hier [/su_note]

Ik heb namelijk een héle hoop professionele zorgen en prangende kwesties rondom Infant Mental Health – want daar zal de column over gaan. Bijvoorbeeld dat problemen met eten, huilen en slapen meestal géén opvoedproblemen zijn. Dat we zo’n 1000 beschreven interventies in de jeugdzorg en jeugd ggz hebben, waarvan er maar 1%. onderzocht is. Dat ouders meestal níet naar je advies als hulpverlener luisteren – en wellicht met goede redenen. Dat symbiose een scheldwoord is, in plaats van een mooie ontwikkelingsfase. Dat de bijsluiter bij Cry-it-Out – je kind laten huilen ’s nachts – is: risico op kindermishandeling en dissociatie in de ouder-kindrelatie. Dat er geen gedragstherapeut betrokken is geweest bij het opstellen van de richtlijn ‘Excessief Huilen’ en ‘Slaapproblemen’ én de genoemde methodieken in de richtlijn – terwijl ‘ie wel volstaat met gedragsmatige adviezen.

En daar blijft het niet bij, écht niet. Zo wind ik me op over de filmpjes op internet  van Supernanny Jo die ‘goed zo’ zegt als ouders kinderen aan hun arm naar hun bed sleuren. En over hoe jammer het is dat er geen oudervriendelijke informatie is over hoe je je kind kunt troosten tijdens medische procedures. Hoeveel medische trauma’s kun je zo voorkomen? En wat me ook niet los laat: dat we liever kinderen op een stoornis onderzoeken dan dat we durven vragen naar slaan, uitschelden, opsluiten en negeren. Ik ook.

Jullie horen het al… deze stroom verbaal incontinente verontwaardiging en gewetensvol zelfonderzoek is nog niet lang niet voorbij. Mijn professionele vrienden en vriendinnen zullen vast opgelucht ademhalen. Dit zal de stroom appjes verdunnen. Ze mag een column! Laat heel Nederland haar maar reguleren.

Willen jullie dat doen, beste lezers, mij respectvol begrenzen en empathisch aanmoedigen? Dan ga ík nog even door met over mijn opwinding te schrijven…

Marilene de Zeeuw

Marilene de Zeeuw is Klinisch psycholoog, Infant Mental Health Specialist en gedragstherapeut en supervisor VGCt. Ze werkt in de specialistische GGZ met (zwangere) ouders en hun jonge baby, peuter of kleuter.

In een interview met Vakblad Vroeg vertelt zij wat haar beweegt:

Werken met jonge kinderen vereist goed kijken, voelen en luisteren >>

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan