Binnen de geboortezorg heeft onopgemerkt een verandering plaatsgevonden. In de jaren negentig werkte minder dan 10 procent van alle Nederlandse verloskundigen in het ziekenhuis; volgens de meest recente cijfers is dat aantal gestegen tot 30 procent, ofwel bijna een op de drie.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Douglas John Cronie aan Maastricht University waarover kennispoort-verloskunde.nl bericht. Cronie focust in zijn proefschrift op klinisch verloskundigen en onderzoekt de rol, diversiteit en dagelijkse praktijk van Nederlandse klinisch verloskundigen. Het betreft het eerste onderzoek naar een ontwikkeling in de manier waarop geboortezorg in Nederland geleverd wordt.

Voor vrouwen die thuis of in de polikliniek bevallen, onder begeleiding van de eerstelijns verloskundige – ongeveer 30 procent van alle geboorten – is er niet veel veranderd. Maar voor de andere 70 procent zwangeren die worden doorverwezen naar een gynaecoloog, bevat het onderzoek van Cronie nuttige informatie.

Hoofdrol voor klinisch verloskundigen

Een bevinding van Cronie is dat meer dan 75 procent van de bevallingen in het ziekenhuis begeleid wordt door klinische verloskundigen en dat dit bij 40 procent van deze bevallingen gebeurt door alléén een klinisch verloskundige zónder enige bemoeienis van een gynaecoloog. Met het dalende aantal thuisbevallingen en het toenemend aantal verwijzingen van zwangere en barende vrouwen naar het ziekenhuis, denkt menigeen wellicht dat verloskundigen minder belangrijk worden in Nederland, maar het tegengestelde blijkt waar.

Cronie vond ook grote variatie in de protocollen die leidend zijn in het werk van klinisch verloskundigen. Veel protocollen bleken verouderd en niet op wetenschappelijk bewijs te zijn gebaseerd.

Veel werkplezier

Ten slotte keek Cronie naar de arbeidstevredenheid van zowel klinische als eerstelijns verloskundigen, de professionele autonomie en kwaliteit van samenwerking tussen zorgverleners in het geboortezorgteam, waaronder gynaecologen, verloskundigen, kraamverzorgenden en verpleegkundigen.

Hij vond met zijn onderzoek dat zowel eerstelijns als klinisch verloskundigen over het algemeen veel plezier in hun werk hebben. Een andere conclusie is dat eerstelijns verloskundigen niet alleen de hoogste niveaus van professionele autonomie rapporteren, maar ook de grootste zorg hebben om die autonomie te verliezen bij de introductie van een integraal verloskundig zorgsysteem).

Wel constateert Cronie zorgwekkende niveaus van ontevredenheid over de kwaliteit van samenwerking in hun multidisciplinaire teams, waaronder ook pessimisme over samenwerking in toekomstige modellen van verloskundige zorgverlening.

Veilige en respectvolle geboortezorg.

Internationaal onderzoek toont aan dat verloskundigen, zowel in de wijk als in het ziekenhuis, een belangrijk onderdeel zijn bij veilige en respectvolle geboortezorg. Bij het maken van keuzes over hun zorg, is het belangrijk dat vrouwen in Nederland begrijpen hoe het systeem werkt. Plus weten wie er klaar staat om hen te ondersteunen tijdens een van de meest belangrijke gebeurtenissen in hun leven.

Hospital midwives: An examination of the role, diversity, and practice conditions of Dutch hospital midwives>>

Bron: kennispoort-verloskunde.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan