Laat kinderen lekker met hun handen eten en zo veel of weinig als ze zelf willen. En niet voeren. Dan is de kans groot dat je kind later meer verschillende dingen lust, gezonder eet en ook nog eens minder dik wordt.

Dat zegt professor Ann Brown van de Swansea University in haar nieuwe boek Why Starting Solids Matters waarover Foodlog.nl bericht. Ze baseert haar bevindingen onder meer op een studie die ze een aantal jaar geleden deed, waarin ze het eetgedrag van 300 kinderen en baby’s onderzocht.

Verschillen in gewicht
Brown bekeek in haar onderzoek hoe baby’s tussen 6 en 12 maanden leerden eten. Toen de baby’s 18-24 maanden oud waren, analyseerde ze het eetgedrag van de kinderen nogmaals en vergeleek de kinderen qua gewicht. Van de kinderen die gevoerd werden door de ouders had 20% overgewicht. Bij de kinderen die zelf bepaalden hoeveel ze aten was dit 8%. Deze verschillen waren niet afhankelijk van geboortegewicht, achtergrond van de moeder, het krijgen van borstvoeding of andere factoren.

AdvertentieVroeglezing - artikel

Volgens Brown komt dat vooral omdat de ouders bij het voeren bepalen hoeveel een kind nodig heeft en signalen negeren dat het kind vol zit. “Laat ze zo weinig eten als ze willen, ze hongeren zichzelf echt niet uit,” zegt Brown daarover. “Als je toch wil voeren en ze probeert te verleiden met ‘daar komt een vliegtuig aangevlogen’ en ze klemmen hun lippen stevig op elkaar, stop dan.”

Gevarieerde eetpatroon
Een bijkomend voordeel was dat de kinderen die zelf met de handen mochten eten avontuurlijker waren dan hun leeftijdsgenootjes. Ze durfden meer verschillende dingen te proberen, waardoor ze een gevarieerder eetpatroon hadden en gezonder aten.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeg-congres artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan