Vijf organisaties brengen in een ‘position paper’ het belang van de eerste 1001 kritieke dagen van een kind onder de aandacht. Zij pleiten voor meer aandacht voor een gezond en stressbestendig lichaam ten tijde van de conceptie, een gezonde en veilige zwangerschap, krachtig ouderschap en een positieve eerste levensfase van een kind.

Met het paper, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd, geven de opstellers in twaalf punten een beeld van de opgaven en kansen die er zijn wanneer alle betrokkenen de handen ineen slaan. De vijf organisaties geven hierin aan welke uitdagingen en kansen er liggen om een goede bijdrage te leveren aan een gezonde, kansrijke en veilige start van het leven. Ze vragen onder meer aandacht voor het belang van integrale aanpakken en de verbinding tussen het sociale en het medische domein.

De opstellers van het position paper zijn het Nederlands Jeugdinstituut, de Bernard van Leer Foundation, het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, TNO en de Hogeschool Leiden.

Oproep aan lokale en landelijke politiek
Het position paper doet een oproep aan de landelijke en lokale politiek om meer aandacht te besteden in beleid, professionalisering en contractering aan een gezonde, veilige zwangerschap, krachtig ouderschap en de eerste levensfase van een kind. Alleen dan wordt volgens de opstellers echt geïnvesteerd in een gezond, veilig en kansrijk opvoed- en opgroeiklimaat van een nieuwe generatie. Het vraagt van landelijke en lokale partners politiek, beleid, uitvoering en organisaties dat zij over de grenzen van hun eigen verantwoordelijkheid integraal kijken naar wat aanstaande moeders, toekomstige ouders en het jonge kind in hun eigen leefomgeving nodig hebben om hun nieuwe verantwoordelijkheden aan te kunnen. Dat gaat verder dan alleen medische zorg en ondersteuning. Zorg en ondersteuning zijn vaak pas effectief, wanneer omgevingsfactoren (sociaal, maatschappelijke stressoren), ouderfactoren (medisch, psychisch en sociaal) en kindfactoren (medisch en psychisch) tegelijkertijd worden aangegrepen. Vaak is het organiseren van werk, inkomen, schuldenbeheer en een sociaal netwerk voorwaardenscheppend om feitelijk te werken aan de eigen gezondheid.

Manifest en White Paper
De oproep bouwt voort op het Manifest 1001 Kritieke Dagen en de TNO White Paper Investing in the first 1000 days for a healthy future. Samen met de initiatiefnemers van beide bewegingen geven we vervolg aan een verdere concretisering van deze ontwikkeling.

Position paper Een gezonde, kansrijke en veilige nieuwe generatie

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan