Het allerbeste is te zorgen dat kinderen niet te vroeg worden geboren. Preventie dus. “De zorg van de neonatoloog begint al als het kind nog in de baarmoeder zit”, geeft hoogleraar Neonatologie Irwin Reiss aan. “De conditie van de baarmoeder en de placenta zijn van doorslaggevend belang.”

Irwin Reiss werkt al 27 jaar met te vroeg geboren kinderen. In bijna drie decennia zag hij de zorg drastisch veranderen. Zijn geleerde lessen zijn op amazingerasmusmc.nl samengevat in negen stellingen:

  1. Ieder kind is anders
  2. Minder is beter
  3. Preventie
  4. Samenwerking I
  5. Samenwerking II
  6. Zet de familie in het middelpunt
  7. Blijf positief
  8. Zorg voor voldoende verpleegkundigen
  9. Concentreer

Lees op amazingerasmusmc.nl zijn reactie op de stelligen.

Passie voor het vak

Irwin Reiss is sinds 2011 afdelingshoofd van de afdeling Neonatologie. Hij werkte al tijdens zijn opleiding geneeskunde in Duitsland op de IC Neonatologie. Hij versterkte daar de verpleegkundigen. Hij raakte niet alleen gefascineerd door het vak zelf, maar ook door de mensen die het vak beoefenen. “Het kind, en vooral ook de ouders zijn erg kwetsbaar in de periode die ze bij ons zijn”, verklaart hij zijn passie voor het vak. “Kinderen staan eigenlijk nog vóór het begin van hun leven. Ik heb de dankbare taak dat ik hen gedurende die periode mag begeleiden.” Hij heeft (mee)geschreven aan circa 250 publicaties. Zijn studies hebben inzicht gegeven in het ontstaan van chronische longaandoeningen van kinderen die te vroeg geboren zijn. Ook hebben Reiss en zijn mede-onderzoekers ontdekt hoe bepaalde medicijnen via de placenta van de moeder naar het ongeboren kind kunnen worden getransporteerd. Reiss: “Deze medicatie kan misschien in de komende jaren worden ingezet om het ongeboren kind al in de baarmoeder te behandelen. Dit moet nog wel verder worden onderzocht.”

Famous Preemies

Dat een vroeggeboorte een glansrijke carrière niet in de weg hoeft te staan, blijkt wel uit de website Famous Preemies . Albert Einstein kwam twee maanden te vroeg en Napoleon Bonaparte dankte zijn kleine postuur aan zijn vroeggeboorte. Het hinderde hen niet geschiedenis te schrijven.

Bron: amazingerasmusmc.nl

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan