Friesland zet consulenten jonge risico kinderen (CJRK) in om de doorstroom van zorgkinderen richting onderwijs in goede banen te leiden. Alle voorschoolse zorgkinderen met een dagbestedingsvraag krijgen een goed onderbouwd school- of dagbestedingsadvies Dit verkleint het risico op uitval.

CJRK’s zijn experts op het gebied van onderwijs aan jonge kinderen en geven advies aan ouders, scholen en professionals, daar waar een overgang naar onderwijs niet vanzelfsprekend is. Deze functionarissen participeren in de multidisciplinaire Integrale-Vroeghulpteams in Friesland. Op deze manier versterkt de onderwijsexpertise de Vroeghulp. Voorschoolse zorgkinderen met een onderwijsvraag krijgen een advies, waarin zeer genuanceerd is aangegeven wat de onderwijs- en ondersteuningsbehoefte is van het kind. Hiermee worden ‘misplaatsingen’ voorkomen.

De CJRK werkt intensief samen met de casemanagers (werkzaam in wijk,-en gebiedsteams) van Vroeghulp. De casemanager is de vaste contactpersoon tussen ouder(s) en het Vroeghulpteam. De casemanager is meestal al betrokken bij het gezin doordat deze op huisbezoek is geweest en de hulpvragen heeft geïnventariseerd.

Kijk voor meer informatie op de website van de VNG.

Congres ‘Tijdig signaleren in de Kinderopvang’
De kinderopvang speelt een actieve rol in het stimuleren van de motorische en cognitieve ontwikkeling van het jonge kind. Hetzelfde geldt voor het extra begeleiden van peuters en kleuters waarvoor een ontwikkelingsachterstand dreigt. Veel mogelijkheden hiertoe blijven echter onbenut. Het Congres ‘Tijdig signaleren in de kinderopvang’ op 11 mei 2017 zoemde in op de verbeterpunten.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan