Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis is als eerste umc in Nederland geaccrediteerd voor het keurmerk Baby Friendly Hospital. Het ziekenhuis levert optimaal afgestemde geboortezorg, waarbij de behoeften van baby’s en ouders centraal staan.

Vera van Haaren, lactatiekundige in het Amalia kinderziekenhuis over de erkenning: “Het is zo ontzettend belangrijk om aanstaande en kersverse ouders goed te begeleiden rondom één van de meest ingrijpende en bepalende momenten in hun leven, de geboorte van hun kind. De erkenning door het Baby Friendly Certificaat bevestigt dat wij werken op basis van vastgestelde kwaliteitseisen en dat we ouders optimaal informeren over de mogelijkheden en de keuzes die zij hebben rondom de geboorte, voeding, verzorging en opvoeding van hun kind.”

Vijf standaarden

De certificering van het Baby Friendly Certificaat gebeurt op basis van vijf standaarden:

  1. De organisatie heeft in beleid vastgelegd dat extra aandacht wordt gegeven aan voeding voor een baby in de eerste twee jaar. Medewerkers zijn geschoold zodat ze ouders goed kunnen begeleiden bij het voeden van hun baby en kind tot twee jaar. Ouders krijgen van de organisatie reclamevrije informatie over de bevalling en het voeden van de baby. De organisatie zorgt voor een goede overdracht naar andere zorgverleners en verwijst naar moeder- of babygroepen.
  2. De baby als dat kan direct na de geboorte bloot op de huid van de moeder liggen. Als ouders willen, krijgen zij hulp bij de eerste voeding.
  3. Ouders krijgen uitleg over wat de baby nodig heeft. De organisatie leert ouders hoe zij de baby kunnen aanleggen of de melk kunnen afkolven, zodat de borstvoeding kan worden voortgezet als moeder en baby gescheiden zijn. Wanneer ouders kiezen voor het voeden met de fles, leert de organisatie hun hoe zij dat het beste kunnen doen. Ook krijgen ouders informatie over de normale groei en ontwikkeling van de baby.
  4. Ouders krijgen informatie over medisch geïndiceerde bijvoeding en het starten met vaste voeding zodat zij geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.
  5. Ouders krijgen hulp en informatie bij het opbouwen van een goede band met hun baby, tijdens de zwangerschap en daarna. Daarnaast zorgt de organisatie ervoor dat ouders op een dusdanige manier geïnformeerd zijn over de verzorging en behandeling van hun kind, dat zij op basis daarvan beslissingen kunnen nemen.

Goed voorbereid

Jitske Baakman-De Boer is op de afdeling verloskunde van het Amalia kinderziekenhuis opgenomen toen zij 26 weken zwanger was van een tweeling. De tweeling deelde een vruchtzak en placenta en liep hierdoor het risico dat de navelstrengen door elkaar heen liepen. Dit bleek uiteindelijk bij de tweeling ook het geval te zijn. Een opname en geplande bevalling bij 29 weken zwangerschap was daarom nodig.

“Ik wist vanaf het begin van de zwangerschap dat er een medisch traject zou volgen voor onze dochters”, vertelt Jitske. “Zij zijn met 29 weken en 4 dagen gehaald via een keizersnede en meteen opgenomen op de neonatale intensive care unit. Er komt in zo’n periode ontzettend veel op je af. In het Amalia kinderziekenhuis zijn we vanaf de start ontzettend goed voorbereid op wat ons te wachten stond. Door de medische situatie was het niet mogelijk dat onze dochters na de bevalling bij mij op de borst gelegd werden. Ik ben nadat ik van de verkoeverkamer af mocht echter meteen naar de afdeling gebracht waar ze lagen, mocht ze meteen zien en aanraken in de couveuse. Het viel me op dat de medewerkers vanaf het begin af aan heel veel vertrouwen geven aan ouders in het zorgen voor je kind. De dag nadat de tweeling geboren was kreeg ik uitleg en mocht ik meteen al met ze buidelen en vanaf de eerste nacht ben ik gestart met kolven. Hoewel onze dochters nog te klein zijn en daarom nog geen goede zuigreflex hebben, krijgen ze zo via een sonde toch moedermelk. De lactatiekundige heeft ons hier voor de geboorte al in begeleid, zodat we voorbereid waren op de mogelijkheden en ook goede keuzes konden maken die aansloten bij onze behoeften.”

Geen nummer

De zorg in het ziekenhuis was volgens Jitske fantastisch. “Het is me opgevallen hoe fijn de begeleiding van iedereen in het Amalia kinderziekenhuis is. Verpleegkundigen namen echt de tijd voor me, om te vragen hoe het met me ging en om uitleg te geven over wat de tweeling nodig had in deze fase van hun leven. Ze zagen me niet als nummertje maar probeerden echt meer inzicht te krijgen in mijn behoeften en dit zo goed mogelijk te faciliteren. Je merkt dat er in het Amalia kinderziekenhuis heel veel ervaring is met te vroeg geboren kindjes die specialistische zorg nodig hebben. Dit zorgt ervoor dat de medewerkers je erg goed begeleiden. Ze zijn begripvol, en schatten goed in wat je als ouder in zo’n proces nodig hebt, daar stemmen ze hun communicatie en handelen ook op af. Ook in de overdracht naar het Rijnstate ziekenhuis, waar onze dochters nu liggen, zie je dat dit soepel loopt omdat ze bij het Radboudumc bekend zijn met overdracht van deze kinderen naar regionale ziekenhuizen.”

Bron: radboudumc.nl

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan