Zowel seizoen conceptie als geslacht baby risicofactor bij zwangerschap

0
858

Het seizoen waarin het kind is verwekt, houdt verband met het aantal complicaties dat optreedt gedurende de zwangerschap van een eerste kind. Het geslacht van het kind heeft eveneens invloed op mogelijke complicaties tijdens de zwangerschap.

Dat concludeert Petra Verburg in haar proefschrift, waarin zij enkele factoren beschrijft die gedurende langere tijd zijn onderzocht bij zwangere vrouwen in Zuid-Australië. Zij voerde haar onderzoek uit bij het UMCG en het Robinson Research Institute van de University of Adelaide in Australië.

Complicaties

Bij een kwart van de vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kind, treden complicaties op, zoals vroeggeboorte, groeivertraging bij de baby, zwangerschapsdiabetes en hoge bloeddruk. Hoe dat precies ontstaat, is niet bekend. Meer begrip van factoren die hioermee samenhangen kunnen helpen deze complicaties te voorkomen en tijdig te signaleren.

Bevindingen

Verburg concludeert dat de zwangerschap van een jongen de kans op allerlei complicaties, zoals vroeggeboorte zwangerschapsdiabetes, vergroot. Vrouwen die zwanger zijn van een meisje hebben juist weer meer kans op vroeggeboorte door hoge bloeddruk. Ook seizoenen blijken invloed te hebben op complicaties: bij conceptie in de wintermaanden trad vaker zwangerschapsdiabetes op, in de zomer juist het minst vaak. Hoge bloeddruk komt vooral voor bij conceptie in de lente en juist weinig bij concepties in de herfst.

Pregnancy outcome in South Australia: Population and cohort studies >

Bron: rug.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here