Het seizoen waarin het kind is verwekt, houdt verband met het aantal complicaties dat optreedt gedurende de zwangerschap van een eerste kind. Het geslacht van het kind heeft eveneens invloed op mogelijke complicaties tijdens de zwangerschap.

Dat concludeert Petra Verburg in haar proefschrift, waarin zij enkele factoren beschrijft die gedurende langere tijd zijn onderzocht bij zwangere vrouwen in Zuid-Australië. Zij voerde haar onderzoek uit bij het UMCG en het Robinson Research Institute van de University of Adelaide in Australië.

Complicaties

Bij een kwart van de vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kind, treden complicaties op, zoals vroeggeboorte, groeivertraging bij de baby, zwangerschapsdiabetes en hoge bloeddruk. Hoe dat precies ontstaat, is niet bekend. Meer begrip van factoren die hioermee samenhangen kunnen helpen deze complicaties te voorkomen en tijdig te signaleren.

Bevindingen

Verburg concludeert dat de zwangerschap van een jongen de kans op allerlei complicaties, zoals vroeggeboorte zwangerschapsdiabetes, vergroot. Vrouwen die zwanger zijn van een meisje hebben juist weer meer kans op vroeggeboorte door hoge bloeddruk. Ook seizoenen blijken invloed te hebben op complicaties: bij conceptie in de wintermaanden trad vaker zwangerschapsdiabetes op, in de zomer juist het minst vaak. Hoge bloeddruk komt vooral voor bij conceptie in de lente en juist weinig bij concepties in de herfst.

Pregnancy outcome in South Australia: Population and cohort studies >

Bron: rug.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan