Game leert letters leren

0
398

Vloeiend leren lezen begint bij een goede letterkennis. In samenwerking met wetenschappers is de serious game Kosmos Klikker ontwikkeld, waarmee kinderen alle letter-klankkoppelingen uit onze taal spelenderwijs onder de knie krijgen. Volgens de ontwikkelaars kunnen ook kinderen met dyslexie veel profijt hebben van Kosmos Klikker.  

Kosmos Klikker is ontwikkeld door het RID, het Rudolf Berlin Center en Game Tailors in samenwerking met TU Delft en de Universiteit van Amsterdam. De game speelt zich af in de ruimte. De uitdaging is om het kleine zonnetje waarmee het spel begint te laten groeien tot een grote zon die de aarde verlicht. Het sterrenstof, dat daarvoor nodig is, kunnen kinderen verzamelen door de juiste symbolen (letters) aan te klikken bij het horen van een klank. Hoe sneller ze dat doen, hoe succesvoller ze zijn in het spel. Dankzij een pratende astronaut, die de kinderen van begin tot het eind door het spel leidt, kunnen zij het zonder hulp spelen. Net als in andere educatieve situaties is het natuurlijk altijd goed als er wel betrokkenheid is vanuit de ouders.

Basis voor vloeiend lezen

Kinderen spelen Kosmos Klikker op een smartphone of tablet. Het spel kent een logische opbouw. Er wordt begonnen met eenvoudige klanken en weinig symbolen op het scherm. In de loop van het spel worden de klanken moeilijker en ziet het kind meer symbolen op het scherm. Het maken van de juiste letter-klankkoppeling wordt dan een steeds grotere uitdaging. Ondertussen past het spel zich automatisch aan aan de specifieke moeilijkheden die het kind ervaart.  Aan het eind van het spel kunnen kinderen alle 45 klanken uit onze taal herkennen en snel en goed de koppeling maken naar de juiste letter. Deze ‘lettervloeiendheid’ is een voorwaarde om vloeiend en goed te leren lezen.

Doelgroepen

Kosmos Klikker is in eerste instantie ontwikkeld voor kleuters die de letters aan het ontdekken zijn, jonge kinderen die aan het begin staan van hun leesontwikkeling en kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij hun leesontwikkeling. Ook voor nieuwkomers is het spel geschikt. Terwijl zij de taal leren, kunnen ze ook spelenderwijs met het schrift aan de slag.Daarnaast kunnen kinderen met dyslexie én hun jongere broertjes en zusjes veel profijt hebben van Kosmos Klikker.

Een trailer van de game is te zien via YouTube, klik hier.

Het spel kan worden gedownload in de Google Play Store of de Apple Store (‘Leer letters lezen met Kosmos Klikker’). De eerste 7 levels zijn gratis. Wie toegang wil tot de rest van het spel betaalt € 8,99.

 

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here