Verband tussen slechte slaap in babytijd en gedragsproblemen bij peuters

2
1900

Verstoorde en slechte kwaliteit van slaap in de eerste levensmaanden van een kind kan volgens nieuw onderzoek een indicator zijn voor depressie, angst en gedragsproblemen bij peuters. De bevindingen onderstrepen de noodzaak om slaapproblemen bij kinderen in een vroeg stadium aan te pakken.

 Vertaling: Vakblad Vroeg

Er is een duidelijk verband tussen slaapproblemen tijdens de kindertijd, zoals vaak ’s nachts wakker worden, een korte slaapduur of moeilijk in slaap vallen en emotionele en gedragsproblemen op de leeftijd van 24 maanden. Dit blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in BMJ Paediatrics Open, aan het Institute for Mentale Gezondheid, van de Universiteit van Birmingham in samenwerking met het Finse Instituut van Gezondheid en Welzijn in Helsinki. Hoewel slaapproblemen bij kinderen vaak voorkomen en hun verband met gedragsproblemen overdag bekend is, laat dit onderzoek voor het eerst zien hoe slaapproblemen in de vroege kinderjaren kan worden geassocieerd met emotionele en gedragsproblemen later in de kindertijd.

Twee vragenlijsten

Centraal in het onderzoek stonden twee slaapvragenlijsten die door ouders waren ingevuld binnen het CHILD-SLEEP-birth-cohort, een grote cohortstudie in het zuiden van Finland. Voor dit specifieke onderzoek kregen de onderzoekers informatie van bijna 1700 ouders die een basisvragenlijst invulden en vervolgens feedback gaven over de slaapgewoonten van hun kinderen na 3, 8, 18 en 24 maanden. De resultaten werden vergeleken met een afzonderlijke enquête over emotionele en gedragssymptomen. Deze werd ingevuld door 950 ouders toen hun kind 24 maanden oud was.

Wees alert

De onderzoekers ontdekten dat hoge frequentie van slapeloosheid na 3 maanden sterk verband hield met emotionele, gedrags- en zelfregulatieproblemen bij peuters. Bovendien bleek dat baby’s met een kortere slaapduur, die er langer over deden om in slaap te vallen en ’s nachts regelmatig wakker werden, meer problemen ondervonden bij het reguleren van hun gedrag en emoties op de leeftijd van 24 maanden, wat leidde tot verstorende emoties en gedragsuitingen zoals driftbuien.

Het onderzoek levert een bijdrage aan recent onderzoek naar de rol van vroege slaapproblemen in de sociaal-emotionele ontwikkeling. Het team is van mening dat deze bevindingende de noodzaak onderstrepen om slaapproblemen bij kinderen in een vroeg stadium aan te pakken. Hoofdonderzoeker Dr. Isabel Morales-Muñoz: “Het is zeer waarschijnlijk dat de slaapkwaliteit in deze eerste maanden en de ontwikkeling van zelfregulatie nauw met elkaar verweven zijn.”

  Over dit onderwerp organiseert Vakblad Vroeg samen met Eurgionaal congresburo een webinar. De startdatum is 3 juni en deelnemers hebben gedurende vier weken toegang tot alle lezingen. Het programma staat op de website van Euregionaal Congresburo: klik hier 

Oorzaken

Het onderzoek suggereert dat slaapproblemen bij jonge kinderen te wijten kunnen zijn aan verschillende oorzaken, waaronder genetische en omgevingsfactoren. “Wetenschappers denken dat er in het centrale zenuwstelsel verbanden zijn tussen slapeloosheid en onze emoties, en dus is het mogelijk dat deze verbanden een biologische basis hebben”, aldus dr. Morales-Muñoz. “Omgevingsfactoren, waaronder slaapgewoonten in het gezin, ouderlijke reacties op huilbuien en stress van de ouders, spelen ook een belangrijke rol in de slaap van een kind en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is op dit gebied, denken we dat vroege interventies bij kinderen die deze slaapproblemen ervaren, echt nuttig kunnen zijn en zeer jonge kinderen kan helpen om hun gedrag en emotionele zelfbeheersing te ontwikkelen.”

Poor sleep in infancy linked to behavioral and emotional problems in toddlers >

Lees hier het artikel>>

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

2 REACTIES

  1. Pas op om hier automatisch een oorzakelijk verband in te zien: ”slaapproblemen als baby” en ”gedragsproblemen bij peuters” hoeven niet elkaars oorzaak en gevolg te zijn, maar kunnen makkelijk allebei dezelfde oorzaak hebben.
    Ik wil hier een lans breken voor vergelijkend onderzoek tussen culturen met verschillende opvattingen over slaap en gedrag van baby’s en peuters.

  2. Ik ben het met Gonneke eens. En ik mis ook in dit onderzoek de vraag waarom er slaapproblemen er slaapproblemen zijn. Wat is er tijdens zwangerschap, geboorte en vlak na de geboorte gebeurd wat het emotionele leven van de baby mogelijk al verstoord heeft? Hierdoor kan de interactie tussen moeder/vader en kind bemoeilijkt worden waardoor er regulatie problemen kunnen ontstaan en het zelfregulatie proces niet goed tot ontwikkeling kan komen. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel en raakt iedereen uitgeput waardoor wat wij onder normaal gedrag verstaan in gevaar komt. Sylvia Verduin

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here