Baby’s die veel huilen, weinig bewegen of nauwelijks variatie in spel laten zien. Zorgprofessionals zien regelmatig jonge kinderen met dergelijke klachten. De oorzaak kan lastig te achterhalen zijn – speelt er wellicht fase-problematiek, hebben tijdelijke (gezins)omstandigheden impact of is er een onderliggende ziekte bij het kind? Hoe fijn zou het zijn als je een hulpmiddel in handen hebt om dit onderscheid al in een vroeg stadium te maken. SINDA, een nieuw instrument voor vroegsignalering van ontwikkelingsstoornissen, helpt je hierbij. Drie praktijkvoorbeelden illustreren de meerwaarde.

Aldus luidt de aanhef van het artikel in VROEG nr. 4-2023 van de hand van Roselin van der Torren en Mijna Hadders-Algra. Bij dit artikel horen de volgende figuren.

Figuur 1. Ingevuld (fictief) scoringsformulier SINDA Neuro schaal van casus Boaz

Het scoringsformulier van de neurologische schaal van SINDA, (fictief) ingevuld bij casus Boaz (in het blad casus 1). Alle kenmerken worden met een 1 (typisch) of een 0 (atypisch) gescoord. Bij kenmerken die een 0 scoren kan men invullen welke zijde het meest aangedaan lijkt. Boaz heeft atypische scores in meerdere domeinen resulterend in een totaalscore van 19, wat een verhoogd risico op ontwikkelingsstoornissen betekent.

Figuur 2. Scoringsformulier Ontwikkelingsschaal (6-12mnd)

Het scoringsformulier van de ontwikkelingsschaal (voor baby’s van 0-6 maanden) en socio-emotionele schaal. Alle kenmerken van de ontwikkelingsschaal worden met een 1 (typisch) of een 0 (atypisch) gescoord. 

Figuur 3. Ontwikkeling – en sociaal-emotionele schaal van casus Farah

Het scoringsformulier van de ontwikkelingsschaal (voor baby’s van 6-12 maanden) en socio-emotionele schaal, (fictief) ingevuld bij casus Farah (in het blad casus 2). Farah heeft atypische scores in meerdere domeinen resulterend in een totaalscore van 7, wat een verhoogd risico op ontwikkelingsstoornissen betekent. Onderaan het formulier staan de kenmerken van de socio-emotionele schaal die met een smiley of niet-smiley gescoord worden. Farah scoort atypisch op interactie.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan