Momenteel is er geen landelijke registratie van de complicatie waarbij een baby bij een keizersnede een snijwond oploopt. Daar komt verandering in. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) gaat onderzoek doen naar hoe vaak het voorkomt, met aandacht voor maatregelen ter verbetering. Ook gaat de NVOG na of het risico op verwondingen aan baby’s bij een keizersnede moet worden opgenomen in de voorlichting aan ouders.

Uit onderzoek blijkt dat wonden opgelopen tijdens een keizersnede niet snel vervagen, maar juist uitrekken naarmate het kind groeit. Sommige van die wondjes, veelal op de hoofdjes of in het aangezicht, veroorzaken permanente littekens. Zelfs het kleinste sneetje verhoogt het risico op infectie met ziekenhuisbacteriën als MRSA.

Op een eerder bericht in het AD over een Brabants jongetje dat zeker 3500 euro schadevergoeding krijgt van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis, volgde een storm aan reacties op sociale media. Uit inventarisatie blijkt dat veel meer mensen ervaring hebben met het oplopen van een snijwond aan de baby tijdens een keizersnede.

Geen registratie

Snijwonden aan baby’s worden niet landelijk als complicatie geregistreerd. NVOG-voorzitter doet nu wel navraag bij collega’s: “We hebben niet de indruk dat het vaak voorkomt. Maar de messen zijn vlijmscherp en in bepaalde situaties is de kans dat je het kind raakt wat groter. Bijvoorbeeld als er geen vruchtwater meer is of als de baarmoederwand heel dun of juist heel dik is. Dan heb je ook nog de omstandigheden. Als je alle tijd van de wereld hebt kun je rustig werken, maar bij een spoedkeizersnede moet het kind er snel uit. Anders gaat het misschien wel dood.”

AdvertentieAbonneren op lentenummer

Verbetermaatregelen

De NVOG gaat kijken of er maatregelen moeten komen en is ook voor registratie. Van Lith: “We gaan nader onderzoeken hoe vaak het voorkomt in Nederland, of en welke verbetermaatregelen mogelijk zijn en of en hoe de voorlichting aan zwangeren aangepast moet worden.” Het AD ontdekte dat er sinds 2012 een speciaal mes bestaat waarmee deze complicatie in Amerika zou worden voorkomen, de C Safe Safety Scalpel. Van Lith neemt ook dit mee in zijn onderzoek naar de verbetermogelijkheden.

Lees verder op ad.nl >

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan