De pupillen van jonge kinderen die later de diagnose autisme krijgen, reageren sterker op lichtveranderingen dan die van leeftijdgenootjes die geen autisme ontwikkelen. Dit blijkt uit onderzoek naar de pupilreflex. Hoe smaller de pupillen bij blootstelling aan licht, hoe ernstiger de autismesymptomen op driejarige leeftijd.

Dat blijkt uit onderzoek aan de Uppsala University in Zweden waarover eoswetenschap.eu bericht naar aanleiding van een publicatie in het vakblad Nature Communications. De wetenschappers onderzochten de pupilreflexen van jonge kinderen tussen de negen en de tien maanden oud en volgden hen tot driejarige leeftijd. De reflex verwijdt de pupil bij weinig licht en vernauwt de pupil bij veel licht. Zo reguleert de reflex de hoeveelheid licht die het oog binnenkomt.

Onderzoek

Aan het onderzoek namen 147 kinderen deel die een oudere broer of zus met autisme hadden. De kans op autisme is dan groter. Daarnaast deden er ter controle ook veertig kinderen mee zonder broer of zus met autisme. Met het Autism Diagnostic Interview (ADI-R) werden de ouders van de kinderen bevraagd over de sociale interacties om vast te stellen of het kind al dan niet autistisch was. N

Negentwintig van de 147 kinderen kregen op driejarige leeftijd de diagnose autisme en bleken op jonge leeftijd een sterkere vernauwing van de pupillen te hebben dan de kinderen de geen autisme ontwikkelden. Hoe smaller de pupillen bij blootstelling aan licht, hoe ernstiger de symptomen kenmerkend voor autisme op driejarige leeftijd.

Basisfunctie brein

Autisme kan niet op een betrouwbare manier worden vastgesteld voordat een kind twee of drie jaar oud is. Niet alleen zijn er problemen met sociale communicatie bij autisme, mogelijk is ook de zintuigelijke verwerking verstoord. Steeds meer wetenschappers buigen zich daar nu over.

Advertentie

De onderzoeksbevindingen zijn belangrijk, omdat de pupilreflex een basisfunctie is van het brein die nog niet eerder onderzocht is in kinderen met een verhoogde kans op autisme, menen de onderzoekers. Toch is het nog te vroeg om te stellen dat we autisme hiermee eerder kunnen diagnosticeren, waarschuwen de wetenschappers. Al hopen ze wel dat de resultaten daar uiteindelijk aan zullen bijdragen.

Bron: eoswetenschap.eu

Digitaal Themanummer: Autisme – Oorzaken, therapieën en nieuwe inzichten
Mensen met autisme worden vaak over één kam geschoren. Ten onrechte, want het autistisch spectrum heeft vele gezichten. Bovendien kan de stoornis zich bij dezelfde persoon in de loop van het leven anders manifesteren. De redacties van Eos en Psyche&Brein bundelden recente artikels over autisme. Onder andere oorzaken, mogelijke therapieën en nieuwe inzichten komen aan bod. Lees verder >

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan