Veel kinderen in de leeftijd van 3 t/m 7 jaar krijgen niet genoeg slaap. Hierdoor ervaren zij vaker problemen met aandacht, emotionele controle en sociale relaties gedurende hun latere kindertijd. 

Dat blijkt uit nieuw onderzoek  onder leiding van kinderarts Elsie Taveras van het Massachusetts General Hospital, gepubliceerd in Academic Pediatrics. Uit het onderzoek blijkt dat er –  afhankelijk van de hoeveelheid slaap –  significante verschillen waren te zien bij de executieve functies van kinderen. “We ontdekten dat kinderen die onvoldoende lang sliepen in hun peuter- en kleutertijd een hoger risico hadden op een slechte neurobehaviorale functie rond de leeftijd van zeven,” zegt Elsie Taveras. “De relaties  tussen onvoldoende slaap en slechtere werking van de executieve functies bleef zelfs na correctie voor verschillende factoren die van invloed zouden kunnen zijn.”

Aanpak onderzoek
Voor het onderzoek zijn gegevens geanalyseerd vanuit het zogenaamde Project Viva, een langdurig onderzoek naar de gezondheidseffecten van verschillende factoren tijdens de zwangerschap en na de geboorte. De informatie werd verzameld via interviews die werden gehouden toen de kinderen 6 maanden, 3 jaar en 7 jaar oud waren. En via vragenlijsten op de leeftijd van 1,2,4,5 en 6 jaar.  Bovendien ontvingen de moeder en de leerkrachten van de kinderen toen die 7 jaar waren een aparte vragenlijst die vroeg naar de executieve functies, eventuele gedrags- en sociale problemen.

Slaaptijd
Aan VIVA-project doen ruim 1000 kinderen mee. Het onderzoeksteam bekeek welke kinderen niet voldoende slaaptijd kregen. Daarbij gingen ze uit van 12 uur of langer per nacht voor kinderen van 6 maanden tot twee jaar, 11 uur of langer per nacht voor drie- en vierjarigen en 10 uur of langer voor de kinderen in de leeftijd van vijf tot zeven jaar. Kinderen die leven in gezinnen met een lager inkomen en wiens moeders een lager opleidingsniveau hadden, sliepen vaak minder dan 9 uur op de leeftijd van vijf tot zeven jaar. Andere factoren die gerelateerd waren aan minder slaap waren meer televisie kijken, een hogere BMI en Afro-Amerikaans zijn.

Zowel moeders als leerkrachten zagen een relatie tussen slecht functioneren op neurobehavioral gebied en tekort aan slaap in de peuter- en kleuterleeftijd. Wel zagen leerkrachten grotere problemen dan de moeders. Er werd geen directe relatie gevonden tussen onvoldoende slaap op jonge leeftijd en problemen gedurende de latere kindertijd. Maar Taveras benadrukt dat slaappatronen gedurende de babytijd vaak lijken op die op latere leeftijd, wat het belang van het promoten van een goede slaap laat zien.

Obesitas
In voorgaande studies is de rol van onvoldoende slaap op chronische gezondheidsproblemen zoals obesitas bij moeders en kinderen onderzocht. Taveras geeft aan dat uit de nieuwe studie blijkt dat slecht slapen effecten heeft op onder meer inhibitie, impulsiviteit en ander gedrag dat kan leiden tot overmatige consumptie van hoog-calorie voedsel. Het is dan ook van belang om de groep kinderen tot in de adolescentie te blijven volgen.

Poor sleep in early childhood may lead to cognitive, behavioral problems in later years

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan