Hoe komt mishandeling en verwaarlozing tot uiting in het brein? Die vraag stond centraal in recent hersenonderzoek. De onderzoekers concluderen dat er een relatie is tussen kindermishandeling en het vermogen om andermans gedachten en emoties te begrijpen.

Het hersenonderzoek is verricht door Albert Boon, senior onderzoeker en Kirsten Hauber, psychotherapeut, medewerkers van Lucertis/De Jutters. In deze studie is onderzocht hoe mishandeling en verwaarlozing samenhangt met het (on)vermogen tot spiegelen en hoe dit tot uiting komt in het brein. Hoewel de focus ligt op de invloed van emotionele mishandeling en verwaarlozing, nemen we hierbij ook de mate van gerapporteerd seksueel misbruik, lichamelijke mishandeling en verwaarlozing mee, omdat emotionele mishandeling vaak samen voorkomt met andere vormen van mishandeling.

Het onderzoek is uitgevoerd door De Jutters, Lucertis, Curium, Universiteit van Leiden en de University of Cambridge.

Lees de Nederlandse samenvatting
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan