Ernstige problemen worden vooral veroorzaakt door problemen in de klankontwikkeling. Gericht en intensief werken aan de spraakproductie verbetert mogelijk de behandelresultaten. Om dit te onderzoeken gaat een specialistisch team van NSDSK-behandelgroep ‘de Zon’ het komende twee jaar aan de slag met jonge kinderen met ernstige problemen in de spraakproductie.

Op behandelgroep ‘de Zon’ zijn een gedragswetenschapper, een klinisch linguïst, een pedagogisch begeleider en twee logopedisten aanwezig die gespecialiseerd zijn in fonologie en spraakmotoriek.
Het doel van deze kortdurende behandeling is dat de verstaanbaarheid dusdanig verbetert dat de behandeling eerder overgedragen kan worden aan de reguliere logopedist en plaatsing in het  speciaal onderwijs wellicht voorkomen kan worden.

Groepsbehandeling en individuele logopedie
De nieuwe behandelgroep is het resultaat van nauwe samenwerking tussen de afdeling Onderzoek & Ontwikkeling en de afdeling Vroegbehandeling van de NSDSK.  Kinderen vanaf drie jaar krijgen gedurende een half jaar intensieve behandeling door een specialistisch team. De peuters bezoeken twee ochtenden per week de behandelgroep. Hier krijgen zij groepsbehandeling en individuele logopedie. Er is gekozen voor een multidisciplinaire aanpak in groepsverband zodat er aandacht is voor alle ontwikkelingsgebieden, zoals de sociaal-emotionele ontwikkeling.

AdvertentieVroeglezing - artikel

Ouders actief betrokken
De ouders worden actief betrokken bij de behandeling. Zij spelen een belangrijke rol in het overbrengen van wat het kind leert naar dagelijkse situaties. Door het volgen van workshops, cursussen en het regelmatig aanwezig zijn bij de logopedische behandeling leren ouders technieken zodat zij ook thuis op een natuurlijke manier de spraakproductie stimuleren.

Wetenschappelijk onderzoek
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat van alle kinderen met een taalontwikkelingsstoornis, kinderen met een fonologische stoornis de beste prognose hebben. Binnen dit project wordt onderzocht of er sneller en/of betere behandelresultaten verkregen worden wanneer er gericht en intensief aan de spraakproductie wordt gewerkt door een specialistisch team. Binnen de vroegbehandeling voor peuters met een taalontwikkelingsstoornis is nog niet eerder zulke specifieke interventie gericht op de spraakproductie gegeven.

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Marieke van Schuppen, teamleider/gedragswetenschapper, mvanschuppen@nsdsk.nl, 06-26974684 (bellen en sms).

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeg-congres artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan