Koorts of verhoging gedurende de zwangerschap vergroot de kans op het krijgen van een kind met autisme. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Columbia, getiteld ‘Prenatal fever and autism risk’

In het kader van het onderzoek, waarover NU.nl bericht naar aanleiding van een publicatie in Molecular Psychiatry, werden in totaal 95.754 Noorse kinderen onderzocht. Alle zijn geboren tussen 1999 en 2009. Daarvan hebben 15.700 een moeder die koorts kreeg tijdens de zwangerschap. In deze groep werden 583 kinderen aangetroffen die autisme hebben.

Onderzoeksbevindingen

Uit het onderzoek bleek dat de kans op autisme met 34 procent toenam wanneer vrouwen tijdens hun zwangerschap last hadden van een milde koorts. Dit risico liep op tot 40 procent wanneer zij koorts kregen tijdens het tweede trimester. Vrouwen die drie of meer keer koorts kregen na de twaalfde week in hun zwangerschap, zagen de kans op een kind met autisme zelfs ruim verdriedubbelen.

Bloedtesten in nieuwe studie

Dit is niet de eerste keer dat onderzoek heeft uitgewezen dat koorts tijdens de zwangerschap mogelijk leidt tot een kind met autisme, maar het is wel het meest grootschalige onderzoek tot dusver, melden de auteurs van de studie.

De onderzoekers zullen een nieuw studie uitzetten waarbij er ook bloedtesten worden gedaan tijdens en na de zwangerschap, om verder te onderzoeken in hoeverre koorts en infecties mogelijk bijdragen aan een autisme-diagnose.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan