Koorts of verhoging gedurende de zwangerschap vergroot de kans op het krijgen van een kind met autisme. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Columbia, getiteld ‘Prenatal fever and autism risk’
In het kader van het onderzoek, waarover NU.nl bericht naar aanleiding van een publicatie in Molecular Psychiatry, werden in totaal 95.754 Noorse kinderen onderzocht. Alle zijn geboren tussen 1999 en 2009. Daarvan hebben 15.700 een moeder die koorts kreeg tijdens de zwangerschap. In deze groep werden 583 kinderen aangetroffen die autisme hebben.
Onderzoeksbevindingen
Uit het onderzoek bleek dat de kans op autisme met 34 procent toenam wanneer vrouwen tijdens hun zwangerschap last hadden van een milde koorts. Dit risico liep op tot 40 procent wanneer zij koorts kregen tijdens het tweede trimester. Vrouwen die drie of meer keer koorts kregen na de twaalfde week in hun zwangerschap, zagen de kans op een kind met autisme zelfs ruim verdriedubbelen.
Bloedtesten in nieuwe studie
Dit is niet de eerste keer dat onderzoek heeft uitgewezen dat koorts tijdens de zwangerschap mogelijk leidt tot een kind met autisme, maar het is wel het meest grootschalige onderzoek tot dusver, melden de auteurs van de studie.
De onderzoekers zullen een nieuw studie uitzetten waarbij er ook bloedtesten worden gedaan tijdens en na de zwangerschap, om verder te onderzoeken in hoeverre koorts en infecties mogelijk bijdragen aan een autisme-diagnose.