Het Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen heeft het meldpunt verlies@kinderwens.net gelanceerd. Het meldpunt is bedoeld voor ouders die pre- of perinataal een kind hebben verloren. Voor professionele hulpverleners is een opleidingsmodule pre- en perinataal verlies gelanceerd.
In de eerste zestien weken eindigt 10 tot 15 procent van de zwangerschappen in een miskraam. Na de vierde maand daalt de kans op een doodgeboorte tot 0,5 procent. Het pre- of perinataal verliezen van een kind gaat vaak gepaard met zware emoties die in de praktijk moeilijk kunnen gedeeld worden met anderen.
Omgaan met emoties
De betrokken vrouwen kampen na een miskraam dikwijls met een gevoel van schaamte. Ze durven in de praktijk hun emoties moeilijk te uiten. Daarnaast weet ook de omgeving vaak niet goed hoe erop te reageren of is er weinig begrip voor het rouwproces omdat het kindje nooit bestaan heeft. “Zo’n gebeurtenis brengt heel wat teweeg, waarbij je niet steeds bij anderen terecht kan”, aldus initiatiefneemster Shanti Van Genechten. “We weten nog altijd niet goed hoe we met emoties als pijn, verdriet en rouw moeten omgaan.” Het nieuwe meldpunt wil de betrokken ouders doorsturen naar bestaande diensten en actoren die werken rond verlies.
Opleidingsmodule pre- en perinataal verlies
Over dit onderwerp is ook behoefte aan bijscholing voor professionele hulpverleners. Voor hen lanceert Kinderwens Vlaanderen een opleidingsmodule pre- en perinataal verlies. De organisatie mikt hierbij onder meer op zelfstandige vroedvrouwen.
Rouw- en verliesweekend
Op 9 en 10 december wordt ook voor het eerst in Vlaanderen onder meer met de steun van de Bond Zonder Naam een rouw- en verliesweekend ingericht.
Bron: HLN