Sinds de uitbraak van de coronacrisis gelden in ziekenhuizen overal ter wereld beperkingen voor bezoek aan zieke pasgeborenen. De gevolgen van die restricties voor baby’s, ouders en zorgverleners zijn ernstig. Wat zijn de aanbevelingen om deze zorg aan hen te verbeteren? Het covid-beleid in Amsterdam UMC is coulanter.

Normaal gesproken mogen ouders 24 uur per dag bij hun pasgeborene zijn. Bij het uitbreken van de pandemie legden ziekenhuizen wereldwijd strenge beperkingen op aan bezoekers: zij werden nog maar mondjesmaat toegelaten, en onder strikte voorwaarden. Dat gold – en geldt vaak nog steeds – ook voor de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) en afdelingen Neonatologie. Daar liggen onder meer zieke pasgeborenen, te vroeg geboren kinderen en baby’s met infecties.

Rauw beeld

Arts-onderzoeker en kinderarts-in-opleiding Nicole van Veenendaal onderzocht samen met een internationale groep onderzoekers wat deze beperkingen doen met de betrokkenen. Daarvoor analyseerden zij wetenschappelijke publicaties die hierover zijn verschenen. Hun artikel hierover verschijnt binnenkort in het internationale tijdschrift voor kindergeneeskunde Acta Paediatrica.

De onderzoekers schetsen een rauw beeld van de aanpak van diverse betrokken ziekenhuizen. Bezoek was beperkt tot één persoon per dag; doorgaans alleen de moeder. Bezoektijd was ingekrompen, soms tot slechts 15 minuten per dag. Sommige ziekenhuizen lieten ouders überhaupt niet meer toe, zelfs niet bij dodelijk zieke baby’s. ‘Buidelen’ mocht niet. Hulp bij borstvoeding, of uitleg over zorg was er (te) weinig. Er was minder mentale ondersteuning, en er waren geen slaapplaatsen of maaltijden voor de ouders. Consulten waren (deels) vervangen door gesprekken via beeldscherm of gingen helemaal niet door. Van Veenendaal: “Veel beslissingen over maatregelen zijn aan het begin van de pandemie in grote haast genomen, zonder echt bewijs van effectiviteit ter onderbouwing en zonder overleg met de ouders.”

Stress

Wat voor effect hebben de covid-beperkingen op de betrokkenen? “Er is geen bewijs dat de restricties goed zijn voor de baby’s. Uit eerdere studies is wel al bekend dat een afstandelijke benadering voor iedereen nadelig is. Baby, ouders en zorgverleners lijden daaronder.”
Allen ervaren veel stress. De hechting tussen kind en ouders lijdt onder de beperkingen. Borstvoeding geven is vaak problematisch omdat de moeder te gespannen is. Mogelijk heeft het kind op termijn last van de extra stress, zegt Veenendaal. Dat is zeer onwenselijk, want deze kinderen kampen al met stress vanwege hun slechte start en hun verblijf op de intensive care.

Situatie in Amsterdam UMC

In Amsterdam UMC is het covid-beleid op de afdeling NICU/Neonatologie aanzienlijk coulanter dan dat van de ziekenhuizen die zijn bekeken in de studie. Dat zegt neonatoloog Douwe Visser. Hij is vanaf de eerste coronagolf betrokken bij het opstellen van de regelgeving die covid bij Neonatologie buiten de deur moet houden. Visser: “Aanvankelijk ging Neonatologie mee in de bezoekersbeperkingen die golden voor het hele ziekenhuis. Maar daar zijn we al snel vanaf gestapt, in het belang van kinderen en ouders. Al na korte tijd hebben we een ander protocol in werking gesteld: 24 uur per dag zijn twee ouders welkom.”

Een striktere aanpak is volgens Visser voor iedereen slechter: voor de kinderen, de ouders en voor de zorgverleners. “Natuurlijk heeft deze pandemie impact op de hele zorg bij neonatologie: personeel en ouders dragen overal mondkapjes. Maar buidelen en borstvoeding geven gaat zonder mondkapje. Dat kan wel eens lastig zijn omdat de verpleegkundige zich bij buidelen en borstvoeding soms over de moeder heen zal buigen. Daar hebben we in de staf dan ook over gepraat. Met als resultaat dat die verpleegkundige altijd een mondkapje draagt én dat ouders wordt gevraagd op dit soort momenten het mondkapje tijdelijk weer op te zetten.”

Aanbevelingen

In deze zelfde lijn ligt de lijst van aanbevelingen die Van Veenendaal en haar collega-onderzoekers doen aan ziekenhuizen met een NICU of afdeling Neonatologie. Die aanbevelingen zijn gebaseerd op hun onderzoeksresultaten. Beide ouders mogen aanwezig zijn op afdeling, schrijven de onderzoekers, tenzij ze symptomen hebben van covid of in zelf-quarantaine zijn. Moeder en kind mogen 24 uur per dag bij elkaar zijn, zelfs als de moeder covid heeft. Ouders moeten altijd de beschikking hebben over mondmaskers, noodzakelijke ruimte en eten. Ze mogen helpen bij de zorg. Ouders moeten zo snel mogelijk worden gevaccineerd. Als baby’s dodelijk ziek zijn, mogen de ouders er sowieso bij, ook als ze zelf covid hebben. En digitale communicatie moet niet worden gezien als volwaardige vervanging van persoonlijke gesprekken. Deze aanbevelingen zijn opgenomen in hun publicatie in Acta Paediatrica.

Ondersteuning van ouders als essentiële zorgpartners in neonatale eenheden tijdens de SARSCoV2-pandemie >>

Bron: amc.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan