Tijdelijk geen gehoorscreening pasgeborenen

0
133
Bron: Audiologieboek - 8.2.3. Neonatale gehoorscreening in Nederland

Het RIVM zet per direct de gehoorscreening bij pasgeborenen tijdelijk stop. Reden is de uitbraak van het coronavirus COVID-19. Wanneer de gehoorscreening weer start hangt af van de ontwikkelingen rond het coronavirus.

Met de gehoorscreening wordt ernstig gehoorverlies opgespoord. De behandeling van ernstig gehoorverlies is belangrijk, maar hoeft niet binnen dagen of weken na de geboorte te starten. Het is de bedoeling om de kinderen die de screening missen later alsnog te screenen.

Het besluit om tijdelijk te stoppen met de gehoorscreening is genomen in overleg met het ministerie van VWS en betrokken veldpartijen. Een belangrijke reden hiervoor is het beperken van de kans op verspreiding van het coronavirus. Daarnaast is de vervolgzorg en behandeling na de gehoorscreening op dit moment niet geborgd. In de zorg doet men op dit moment alleen wat dringend is. Bij de screening van pasgeborenen is dat de hielprikscreening. Op www.pns.nl/gehoortest-baby/coronavirus staat meer informatie over de tijdelijke stop van de gehoorscreening.

Hielprik gaat wel door

De gehoorscreening wordt meestal uitgevoerd in combinatie met de hielprikscreening. De hielprik blijft wél doorgaan. De ziekten die de hielprik opspoort, hebben namelijk snelle behandeling nodig.

Bron: rivm.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here