Gezondheidsraad wil alle pasgeborenen vaccineren tegen rotavirus

0
279

Het rotavirus veroorzaakt diarree en overgeven. Met name jonge kinderen zijn gevoelig voor deze darminfectie. Jaarlijks belanden er in Nederland ongeveer 3.600 kinderen onder de vijf jaar met een infectie in het ziekenhuis. Daarom adviseert de Gezondheidsraad vaccinatie tegen deze ziekteverwekker in het Rijksvaccinatieprogramma op te nemen.

De Gezondheidsraad adviseert alle pasgeboren kinderen te vaccineren tegen rotavirus en niet alleen kwetsbare kinderen. Om dit kosteneffectief te laten zijn zou de prijs van de huidige vaccins moeten dalen, stelt de raad in het advies aan de staatssecretaris van VWS.

Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 3.600 kinderen onder de vijf jaar met een rotavirusinfectie opgenomen in het ziekenhuis. Kinderen die te vroeg geboren zijn, een laag geboortegewicht hebben, of aangeboren afwijkingen hebben (risicogroepen) lopen extra risico hierop. Er zijn twee orale vaccins beschikbaar voor kinderen tot een half jaar.

In 2017 adviseerde de Gezondheidsraad om in ieder geval de kwetsbare kinderen een vaccin te geven. De raad stond ook positief tegenover vaccinatie van alle kinderen, maar dit was niet kosteneffectief. De staatssecretaris besloot toen alleen de risicogroepen te gaan vaccineren. Mede vanwege de corona-pandemie werd de implementatie stopgezet. Ook nieuwe Nederlandse onderzoeksgegevens over vaccinatie van kinderen uit risicogroepen (de zogeheten RIVAR-studie) gaven aanleiding om de vaccinatie nog niet in te voeren.

Groepsbescherming

Studies uit landen waar inmiddels al grote groepen kinderen zijn gevaccineerd, tonen aan dat vaccinatie van alle kinderen goed werkt. Het aantal kinderen met gastro-enteritis en het aantal ziekenhuisopnames daalde daar met 70 tot 80%. Algemene vaccinatie leidt ook tot groepsbescherming, zodat ook ongevaccineerde kinderen beschermd zijn. De RIVAR-studie laat een iets ongunstigere verhouding zien tussen het nut en het risico van de vaccinatie bij kinderen uit de genoemde risicogroepen. Deze studie is echter nog niet gepubliceerd en kent enkele beperkingen.

Verder lezen

Samenvatting Vaccinatie tegen rotavirus 2021
Advies Vaccinatie tegen rotavirus 2021
Adviesaanvraag VWS voor update rotavirus advies
Aanbiedingsbrief Vaccinatie tegen rotavirus 2021

Bron: Persbericht Gezondheidsraad, 30-06-2021

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here