De gezondheid van een kind wordt mede bepaald waar de wieg staat. Vooral in grote steden nemen vrouwen namelijk te weinig kraamzorg af. Gemiddeld gaat het om ongeveer 25 procent. Daarbij gaat het vooral om kwetsbare vrouwen en hun baby’s die later in het jaar extra zorg nodig hebben.

Dat blijkt uit onderzoek naar verzekeringskosten van Erasmus MC wetenschapper Jacky Lagendijk. Ze publiceerde haar onderzoek in the European Journal of Public Health.

Na een bevalling kunnen vrouwen acht dagen lang drie uur kraamzorg per dag krijgen. Dat valt, met een eigen bijdrage, in het basispakket van zorgverzekeraars. Toch neemt 15% van de vrouwen die zorg niet volledig af. In grote steden kan het oplopen tot 25% van de vrouwen. Lagendijk keek voor haar onderzoek naar verzekeringscijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Sociaaleconomische risicofactoren

Het gaat volgens Lagendijk vooral om vrouwen met een lager opleidingsniveau, een lager inkomen en eigen vermogen, die geen koopwoning hebben of in een achterstandswijk wonen. Ook alleenstaande vrouwen, vrouwen met een migratieachtergrond of vrouwen die op erg vroege of juist latere leeftijd zwanger worden nemen minder kraamzorg af. En het zijn juist deze vrouwen en hun baby’s die later in het jaar extra zorg nodig hebben. Dat is te zien aan de zorgkosten die de vrouwen maakten in het jaar nadat ze bevallen waren.’ Naar de oorzaken is het gissen. ‘De kraamzorg leest bijvoorbeeld de temperatuur af en onderzoekt verwondingen. Misschien voorkomt dat wel dat er later iets misgaat. Het kan ook een hoop onzekerheid wegnemen in de beginperiode. Mogelijk stappen vrouwen met minder kraamzorg daarom later sneller naar de dokter.’

Ongeplande zorg

Daarnaast gaat het om vrouwen met een lage sociaaleconomische status. ‘Die hebben over het algemeen hogere zorgkosten. Daarom keken we ook naar gemaakte zorgkosten drie maanden na de bevalling. Dan zagen we dezelfde trend als in de periode van een jaar. Daardoor is het waarschijnlijk dat dit met de zorg rondom de bevalling te maken heeft. Gemaakte kosten bij de gynaecoloog, de huisarts en andere geplande zorg werd eruit gefilterd. Het gaat dus echt alleen om ongeplande zorg die vrouwen of hun kinderen in het ziekenhuis afgenomen hebben.’

Advertentie

Ongelijkheid wegnemen

Het maakt Lagendijk eigenlijk niet uit waar de zorgkosten precies vandaan komen: ‘Kraamzorg lijkt toegankelijk voor iedereen in Nederland. Nu blijkt de groep met allerlei sociaaleconomische risicofactoren de zorg harder nodig te hebben en er ook nog eens minder gebruik van te maken. Dat lijkt mij genoeg reden voor extra aandacht voor deze groep vrouwen. Bovendien wordt de gezondheid van het kind nu bepaald door waar de wieg staat.’ Ze hoopt dat mensen zich door deze cijfers meer bewust worden van de ongelijkheid, zodat er stappen gezet kunnen worden.

Volgens Lagendijk is er nog een grote slag te slaan in de informatievoorziening. ‘Zorgmedewerkers zitten snel vast in routines, waardoor de hele tijd hetzelfde verhaal verteld wordt. Dat werkt niet voor iedereen. Sommige vrouwen spreken de Nederlandse taal niet goed of zijn anderszins laaggeletterd. Ook voor hen moet het duidelijk worden wat de kraamzorg precies voor ze kan betekenen. Vaak heerst toch nog het beeld dat de kraamzorg alleen beschuitjes komt smeren en de was komt doen, terwijl het zo veel meer is dan dat.’

Bron: amazingerasmusmc.nl

Aanknopingspunten voor betere kraamzorg aan kwetsbare zwangeren
Onderzoek naar kraamzorg aan kwetsbare vrouwen

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan