Het is van belang om inzichtelijk te krijgen wat kraamverzorgenden wel en niet weten over kwetsbare zwangeren en kraamvrouwen. Daarom heeft Hogeschool Rotterdam in samenwerking met het Erasmus MC voor allen kraamverzorgenden een vragenlijst ontwikkeld.

Kwetsbare zwangeren en kraamvrouwen nemen minder kraamzorg af vergeleken met vrouwen met weinig gezondheidsrisico’s. Gevolg is dat gezondheid van moeder en kind minder bevorderd kunnen worden. Ook de afstemming van de kraamzorg op de behoefte van kwetsbare vrouwen kan beter.

Om inzichtelijk te krijgen wat kraamverzorgenden wel en niet weten over kwetsbare zwangeren en kraamvrouwen is Hogeschool Rotterdam in samenwerking met het Erasmus MC een onderzoek gestart. In het kader hiervan is een digitale vragenlijst ontwikkeld. Deze zal in het voorjaar van 2018 via het Kenniscentrum Kraamzorg landelijk worden verspreid onder meer dan 9000 kraamverzorgenden, intakers en zorgconsulenten.

Advertentie

Het vragenlijstonderzoek maakt deel uit van het grotere onderzoeksproject: ‘De Beste Start voor de Kwetsbare Kraamvrouw en haar Kind.

Voor meer informatie over de kraamzorgvragenlijst kunt u contact opnemen met Dr. Eva Wingelaar-Loomans, senior-onderzoeker bij het Lectoraat Verloskunde en Geboortezorg bij Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam.

Bron: kennispoort-verloskunde.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan