Excessief huilen van baby’s heeft vaak meerdere oorzaken. Voor ouders is het soms om wanhopig van te worden. Zo’n klein hummeltje dat alsmaar huilt, veel en hard. Niet goed slaapt, krampjes lijkt te hebben, vul maar in. Veelal ten einde raad wordt professionele hulp ingeroepen. Maar waar moet je beginnen? Wat kunnen de oorzaken zijn? Hoe kun je daadwerkelijk de helpende hand bieden?

Tijdens dit middagcongres vertellen deskundigen, ieder vanuit een andere invalshoek, wat ingangen zijn om rekening mee te houden in je hulpaanbod. Dit middagcongres is op donderdagmiddag 23 november 2023 via een livestream te volgen of vanaf 1 januari 2024 gedurende 30 dagen online te bekijken. Vakblad Vroeg organiseert dit congres samen met Euregionaal Congresburo.

Programma

12.30 Instroom online congres

12.45 Opening

13.00 Dr. Ineke de Kruijff en moeder – Paraplu’s in de regen

In deze presentatie gaat Ineke samen met een ervaringsdeskundige moeder in op de impact van excessief huilen: wat helpt er wel en wat (juist) niet. Hoe zorgen we als professionals voor een ‘paraplu in de regen’. Ook gaat Ineke dieper in op een nieuwe werkwijze en de opzet van netwerkzorg rondom excessief huilende zuigelingen.

13.30 – 14.15 Drs. Marilene de Zeeuw – Kalmeren en uithuilen

Marilene is een warm voorstander van een breed klinische aanpak vanuit alle disciplines die betrokken zijn bij baby’s die veel huilen. Er kan immers van alles aan de hand zijn. Voorop staat voor haar het bevorderen van de veerkracht van deze gezinnen. Tijdens haar presentatie zal Marilene specifiek aandacht besteden aan het opsporen en wegnemen van stressoren. Maar ook wat ingangen zijn om ouders vanuit diverse verstoorde patronen die ontstaan om te leren gaan met huilen.

14.15 – 15.00 Marga Klessens – Van behandelen tot geruststellen

Marga bekijkt deze middag de onrust van de huilende baby vanuit haar vak de preverbale logopedie. Via uitleg over de ontwikkeling van de mondmotorische vaardigheden laat ze zien hoe deze soms kunnen samenvallen met onrust van baby’s. Ook voedingsreflexen spelen hierbij een rol, evenals krampjes, verborgen reflux, al dan niet vermeende koemelkallergie en het gebruik van fopspenen. Wanneer is er behandeling nodig en zo ja, welke dan? Of kunnen ouders worden gerustgesteld?

15.00-15.15 Pauze

15.15 – 16.00 Dr. Jeroen Dudink – Veel huilen betekent minder slapen

Huilen en slapen zijn twee factoren die vaak samengaan. Veel huilen betekent immers minder slapen. In deze presentatie gaat Jeroen in op het belang van slaap voor de ontwikkeling van baby’s. Hoe kan slaaptekort op de lange termijn problemen veroorzaken en hoe veranderen de slaappatronen naarmate baby’s ouder worden? Daarbij zal hij ingaan op de wetenschap van slaapmetingen, gevolgd door praktische slaaptips voor ouders. Tot besluit zal Jeroen zorgprofessionals aanmoedigen om meer te leren over babyslaap en laten weten waar ze terecht kunnen voor meer informatie.

16.00 – 16.45 Drs. Paulien Kuipers – Huilen is taal

Een baby is talig vanaf de geboorte en drukt zich uit met alle middelen die het ter beschikking staat. Huilen is daar één van. Vaak is het huilen van baby’s als algemeen gedragskenmerk onderwerp van onderzoek. Dit leidt dan tot algemene adviezen aan ouders met betrekking tot de aanpak van het huilgedrag. Het probleem van een baby is echter niet zozeer het huilen zelf, als wel datgene wat het met het huilen wil vertellen. Huilen kunnen we zien als de taal van een uniek en individueel wezen. In deze lezing gat Paulien in op de wijze hoe we, in plaats van algemene adviezen aan ouders te geven, hen kunnen leren om te communiceren met hun baby.

Prijs en korting

De prijs voor deelname aan deze dag is € 175,00 ex. 21% BTW wanneer je je inschrijft vóór 01 september 2023 (daarna € 195,00 ex. 21% BTW) en dit bedrag moet direct na inschrijven worden voldaan via iDeal of een andere online betaalmethode.

Aanmelden

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier op de website van onze partner Euregionaal Congresburo en gebeurt op volgorde van aanmelding.

Wacht niet te lang met inschrijven. Op dit moment is er nog plaats, maar vol is vol!

Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!

Accreditatie

  • NIP K&J / NVO
  • FGzPt
  • AbSG
  • SKJ
  • Kwaliteitsregister V&V
  • Registerplein
  • Verpleegkundig Specialisten Register
  • ADAP (o.a. NVLF en NVD)
  • DAIMH

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan