Leer expressietaal van huilende baby te begrijpen

0
1467

Recensie ‘Waarom je baby huilt en hoe je je kind kunt troosten’ door Jolien Glas

Met dit boek leren ouders en verzorgers beter te begrijpen wat ze zelf kunnen doen als hun baby huilt. Huilen mag, maar vereist wel een goede begeleiding. De essentie is er daadwerkelijk voor de baby te zijn tijdens het huilen. ‘Waarom je baby huilt en hoe je je kind kunt troosten’ houdt je een spiegel voor, maar geeft ook handvaten voor wat je precies kunt doen. Prachtig!

Baby´s hebben behoefte aan een op en top verbinding met hun verzorger. Ze voelen het wanneer er afstand is. Zo is de eigen buikademhaling van een ouder essentieel voor de verbinding met hun baby. Een mooie tip is: de baby op je borst leggen tijdens het huilen. Dit zorgt voor een flink oppervlakte aan houvast. Ook direct na de huilbui de tijd nemen en er voor je baby zijn geeft vertrouwen en verbinding.

Drie vormen

Er zijn drie vormen van huilen, die worden beschreven als behoefte huilen, herinneringshuilen en resonantiehuilen. De eerste is een directe vertelling van dat wat er niet goed gaat op dat moment, te veel stress, pijn of overprikkeld bijv. Herinneringshuilen is een huilen dat voortkomt uit een situatie met enorme stress en pijn die ze hebben ervaren. Wanneer er prikkels zijn die met de herinnering verband houden kan dit opkomen. Resonantiehuilen is gericht op de emotionele en lichamelijke gevoelens van onbehagen als weerspiegeling van de begeleiders op de baby.  Erken je gevoelens en bevrijd hiermee je baby, is hierbij de boodschap.

Behoeftes

De auteur, Thomas Harms, legt in dit boek uit dat huilen onderdeel is van een zeer omvangrijke expressietaal waarmee baby’s hun lichamelijke toestand, behoeften en emoties aan hun omgeving meedelen. De fases van het huilen worden besproken. Alles heeft te maken met de behoeftes: lichaam, veiligheid, stimulering en autonomie. Tot slot worden nooduitgangen besproken zoals rondlopen, kalmeringstechnieken en hulp vragen.

Vormgeving

Het boek heeft een heldere en fijn leesbare cover en inhoud, prettige rustgevende letters en korte hoofdstukken met instructies of uitgelegde situaties. Er zijn met name roze kleuren gebruikt om onderdelen in het boek te onderscheiden, hoofdstukken en oefeningen.

Onderbouwing

Veel kennis en ervaring blijkt uit de onderbouwing van de geschetste situaties. Professionals in de praktijk leren het belang van eerst een stap terug te doen om een huilsituatie goed aan te voelen en van daaruit een vertaalslag naar ouders en baby te maken. Je hoeft niet het hele boek te lezen om er tips uit te halen, maar het boek nodigt hier wel toe uit.

Waarom je baby huilt en hoe je je kind kunt troosten >

Jolien Glas is werkzaam als kinderoefentherapeute in Wieringerwerf en Middenmeer. Daarbij geeft zij hulp bij moeite met bewegen, slaapproblemen en (werk)houding. Jolien is moeder van Wilt (2,2 jaar) en Nanne (.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here