Tijdens de zwangerschap en na de geboorte ontwikkelen 1 op de 5 vrouwen depressieve klachten. Betrokkenheid van de partner kan daar tegen helpen. Verder vermindert mindfulness de opvoedingsbelasting na de bevalling.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Myrthe Boekhorst aan Tilburg University. Zij onderzocht in het zogeheten HAPPY-onderzoek (Holistic Approach to Pregnancy and the first Postpartum Year) de mentale gezondheid van vrouwen aan het begin van het ouderschap, meer specifiek de risico- en beschermende factoren van psychische klachten. De vrouwen werden gevolgd tijdens de zwangerschap tot en met de peuterleeftijd van de kinderen en vulden op diverse meetmomenten (online) vragenlijsten in over depressieve klachten, stress, mindfulness en partnersteun.

Belangrijke bevinding is dat de betrokkenheid van de partner een grote rol spelen in de mentale gezondheid van een vrouw tijdens de overgang naar het ouderschap. Partnersteun kan een beschermende factor zijn tegen depressieve klachten tijdens de zwangerschap.

Minder opvoedingsbelasting

Bij een subgroep van 500 vrouwen onderzocht de promovenda de ‘opvoedingsbelasting’ tot 3 jaar na de bevalling met een zgn. Randomized Controlled Trial design. Vrouwen die een hoge opvoedingsbelasting rapporteerden werden willekeurig in twee groepen verdeeld. Een groep kreeg een mindful ouderschapstraining aangeboden via internet, de andere was de controlegroep.

Conclusie: vrouwen met bepaalde mindfulness-vaardigheden ervoeren minder opvoedingsbelasting 3 tot 4 jaar na de bevalling. Ook bleek dat de mindfulness training positief werkte op de mentale gezondheid van moeders.

Minder goede hechting

In een ander project, samen met het Erasmus MC Rotterdam, volgde Boekhorst ook zwangere vrouwen met een bipolaire stoornis tijdens de zwangerschap door middel van vragenlijsten. Hierbij werd het Happy cohort als controlegroep gebruikt (gezonde zwangeren). Daaruit bleek dat  vrouwen met een bipolaire stoornis vaker een minder goede hechting met hun kind rapporteerden in vergelijking met een gezonde controlegroep.

Bron: tilburguniversity.edu/nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan