Ouders die een baby verliezen, voelen zich vaak erg kwetsbaar. Daarom is het belangrijk dat zij worden begeleid door mensen die precies weten wat je doormaakt”, stelt Ruth van den IJssel, mede-oprichter van IMA Afscheidszorg. “Begeleiders die weten waar je aan moet denken zodat je je kostbare dagen zo waardevol mogelijk kunt invullen.”

Niet elke zwangerschap eindigt met een levende baby. Dat heeft Ruth van den IJssel aan den lijve ervaren toen zij te horen kreeg dat Roman, haar derde kindje, na 32 weken zwangerschap niet meer leefde in haar buik. Drie jaar na zijn geboorte richtte Ruth samen met Francien Bisschop IMA Afscheidszorg op. Dat hier behoefte aan is, blijkt wel uit het feit dat sinds de oprichting al 700 keer ouders door IMA zijn begeleid bij het welkom en afscheid van hun kindje. “Zij belanden van de euforie van het zwanger zijn in een voor hen totaal onbekende wereld”, vertelt Ruth van den IJssel. “Op heel korte termijn moeten er allerlei beslissingen worden genomen. Tegelijkertijd ervaren de aanstaande ouders heel veel verschillende en tegenstrijdige emoties.”

Dit filmpje belicht de betekenis van deze gespecialiseerde vorm van uitvaartzorg.

Aandachtspunten

De afscheidsbegeleiders helpen de ouders met het maken van herinneringen. Daarbij is er aandacht voor de zwangerschap, de bevalling en de kraamvrouw. Er is ook nauw contact met de geboortezorg zodat er een doorgaande zorglijn met het ziekenhuis is. Verder beschikken de begeleiders over expertise voor de fysieke verzorging van de baby. Flexibiliteit vormt een sleutelwoord in alles wat zij doen. Waardevol is tot slot dat er tijdens de begeleiding en de uitvaart foto’s en filmpjes worden gemaakt.

Omarmen

“Keer op keer merk ik hoeveel betekenis eruit voortkomt als ouders durven te hechten aan hun overleden kindje”, aldus afscheidsbegeleider Nina Schipper. “De eerste ‘nee, ik wil dit niet’, is zo logisch omdat de pijn te groot is, te intens. Maar zodra er ruimte komt voor de liefde en trots, gaan ouders hun kindje omarmen, de wimpers ontdekken, het handje vasthouden en de voetjes bewonderen… Om dit te bewerkstelligen is ervaring nodig om aan te voelen welke hulp bij iemand past, om ouders op weg te helpen in een wereld die zo eng en onbekend is. Meestal gaat het daarna vanzelf. Het lijkt ondraaglijk, maar je hebt geen keuze; we kunnen niet twisten met de dood. We kunnen wel samen zo veel mogelijk herinneringen maken, zodat al het mooie wat er ook is, voelbaar wordt.”

Website: www.ima-afscheidszorg.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan