App ondersteunt ouders van couveusekinderen

0
187

Een speciale app houdt ouders van te vroeg geboren kinderen op de afdeling Neonatologie van het Deventer Ziekenhuis 24 uur per dag op de hoogte van de ontwikkelingen van hun kind. Het Vumc, AMC en de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen hebben de basis voor de app gelegd.

Ouders die te maken krijgen met een te vroeg geboren kind op de afdeling Neonatologie komen in een soort van achtbaan terecht. Dan is het extra belangrijk dat zij tijdig en eenvoudig kunnen beschikken over betrouwbare informatie. Informatiefolders, aangevuld met informatie die ouders zelf op internet opzoeken, is vaak erg algemeen. Een app heeft iemand, net als de smartphone, altijd bij de hand.

Altijd op de hoogte

Verpleegkundigen kunnen via de app berichtjes sturen over hoe het met een individueel kind gaat. Speerpunten zijn het op het juiste moment geven van eenduidige informatie over prematuriteit, ziektebeelden en behandelingen. Maar ook inzicht geven in de ontwikkeling van het kind door het delen van berichten, foto’s en video’s. Stel een kindje valt niet in slaap, maar je moet als ouder echt naar huis, bijvoorbeeld omdat je een broertje of zusje uit school moet halen bijvoorbeeld. Dan kan de verpleegkundige een foto met een berichtje sturen, dat het kindje na vijf minuten alsnog lekker is gaan slapen.

In de app kunnen ouders ook een persoonlijk dagboek over hun kindje bijhouden. De app is goed beveiligd en alleen leesbaar voor ouders. Wel kunnen zijn de informatie met een speciale inlogcode delen met bijvoorbeeld familie en vrienden.

Maatwerkversie

Het idee voor de app is afkomstig van medewerkers van de afdeling Neonatologie. Ze wonnen er de ‘Leef je uit’-prijs van het ziekenhuis mee; een wedstrijd voor innovatieve ideeën voor het verbeteren of persoonlijker maken van de zorg. Vervolgens sloot het Deventer Ziekenhuis zich aan bij een bestaand, vergelijkbaar, initiatief van het Vumc, AMC en de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen. Die samenwerking leidde tot de ontwikkeling van Synappz Digital Healthcare. Dat werd de basis voor een digitaal platform om de zorg te verbeteren en ouders van te vroeg geboren kinderen goed te informeren over de ontwikkeling van hun kind. Voor de afdeling Neonatologie van het Deventer Ziekenhuis werd een maatwerkversie van de app gemaakt. “Het is echt geworden zoals we destijds voor ogen hadden: een mooie aanvulling op onze persoonsgerichte zorg. Ouders voelen zich nog meer betrokken en waarderen dit enorm. Daar doen we het voor”, vertelt Manon Olde Bijvank. Zij was, samen met collega Gerrie Wichers, nauw betrokken bij de live gaan van de app.

‘Groot pluspunt’

De eerste ervaringen van ouders die de app gebruiken zijn positief., zoals ook blijkt uit het verhaal van moeder Esmay. “Onze dochter lag vijf weken in het Deventer Ziekenhuis. Ik kon niet 24/7 bij haar zijn, terwijl ik dat wel graag wilde. Met deze app voelden wij ons extra betrokken op de momenten dat we er niet konden zijn. Als ik net even wat extra’s hoor, door middel van een foto of video, is dat een groot pluspunt. We gaven onze directe omgeving ook toegang, zodat de opa’s en oma’s ook konden meekijken. Met push-meldingen bleef ik snel op de hoogte en ik heb zelf elke dag het dagboek (zoals gewicht) bijgehouden. Het is ook leuk om mijlpalen of bijzondere momenten – zoals bezoek van haar zusje – vast te leggen. Of die ene keer dat ze onrustig was, maar wij er niet waren, een foto krijgt van haar op de arm van de verpleegkundige in de gang. We waren toen net in de auto onderweg naar het ziekenhuis. Supermooi om net wat extra’s te zien. Heel waardevol.”

De ZorgPunt Neonatologie app is geschikt voor Android en iOS. iPhone gebruikers kunnen de app downloaden via de Apple App Store (link naar app). Gebruikers met een Android smartphone kunnen terecht in de Google Play Store (link naar app).

Babywatch

Begin dit jaar werd bij het Amalia kinderziekenhuis overigens een nieuwe versie van BabyWatch in gebruik genomen. Daarmee kunnen couveusekinderen via een livestream door de ouders 24/7 gevolgd worden.

Bronnen: icthealth.nl / dz.nl

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here