Veel ouders hebben zorgen rondom het slapen van hun baby, peuter of kleuter. Hoe kunnen we hen ondersteunen om te komen tot een gezond slaappatroon voor hun jonge kind?  Over die vraag gaat het webinar van prof. dr. Maartje Luijk. In een interview blikt ze vooruit: Niet doorslapen zorgt vaak onnodig voor hoofdbrekens.

Ja, ik wil dit webinar nabestellen >>

Ouders verschillen in de manier waarop ze hun kind opvoeden. Deze verschillen zijn ook terug te zien rondom het slapen van jonge kinderen. “De ideeën en gewoontes rond het slapen van baby’s, peuters en kleuters lopen flink uiteen”, vertelt de pedagogisch wetenschapper. “En dat is prima. Maar hoe kun je daar als professional op inspelen.”

Vanuit de wetenschap is duidelijk dat slaap enorm varieert. Niet tussen kinderen, maar ook tussen culturen. Slaapproblemen maken heel vaak onderdeel uit van variatie binnen de normale ontwikkeling. Dit herkennen is een eerste stap. Blijkt er wel degelijk sprake te zijn van een moeilijk slapend kind, dan kan de aanpak om dezelfde reden verschillen. In plaats van één oplossing, bestaat er een continuüm aan mogelijkheden.

Hoe kunnen we breder kijken naar slaapproblemen en wanneer pas je welke interventie toe? Dit zal Maartje in het webinar toelichten. “Als professional kun je dan samen met ouders bepalen wat het beste bij hún manier van opvoeden past. Ik bespreek dan welke wetenschappelijke inzichten ouders en professionals kunnen gebruiken om het slapen van jonge kinderen te verbeteren.” Als voorbeeld zal Maartje het samen slapen met je kind toelichten. Veel ouders juichen dit toe. Maar wanneer is het veilig en wat zijn de randvoorwaarden? Wat is er nodig om als professional het gesprek hierover te durven en blijven aangaan met ouders.

Deelnameprijs: 29,95
Organisatie: IMH Nederland en Vakblad Vroeg

Ja ik wil dit opgenomen webinar nabestellen >>

AdvertentieSlaap webinar

Prof. dr. Maartje Luijk is gepromoveerd in Leiden op onderzoek naar gehechtheid in het grootschalige Rotterdamse onderzoek Generation R. Sinds 2011 werkt ze aan de Erasmus Universiteit Rotterdam waar ze onderzoek doet naar de invloed van alledaagse opvoedproblemen op de ontwikkeling van kinderen.

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Advertentie
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan