Hechte band baby en ouders blauwdruk voor geluk

0
1490

De voorlichtingsfilm ‘Een Kind!’ is sinds kort te bestellen. Voor professionals is de film een extra hulpmiddel om ouders bewust te maken van het belang van een goede band met hun baby. Bijzonder is de cofinanciering door de provincie Limburg.  “Wij vinden het belangrijk om met deze film onze partners in het veld te ondersteunen”, laat gedeputeerde Hans Theunissen weten.

Niets in een kinderleven is zo belangrijk als een veilige band met zijn ouders of verzorgers. Het geeft het kind een blauwdruk voor geluk. Daarom is deze voorlichtingsfilm in de eerste plaats voor ouders.

Drie net bevallen ouderparen

‘Een Kind!’ is een initiatief van Stichting Kinderleven en gaat over de thema’s die een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van een veilige band tussen ouders en kind. “Bij de geboorte zit niet iedere ouder op een roze wolk”, vertelt directeur Paulien Kuipers. “Onze film helpt om dit thema luchtig aan de orde te stellen zonder dat ouders meteen een schuldgevoel krijgen. Belangrijk, want de relatie met de ouder legt een bodem onder het leven van een kind. Nog niet eerder is de ouder-kind relatie zo veelzijdig in beeld gebracht als in ‘Een kind!’.”

De film volgt drie ouderparen die net bevallen zijn van hun eerste of tweede kind. Zij vertellen over hun onzekerheden en er komen deskundigen aan het woord. Aan bod komen het belang van aandacht en tijd, voorspelbaarheid, praten met je kind en het hanteren van frustraties. Ook vertellen de ouders over de momenten wanneer het de eerste maanden niet zo goed gaat en wat je dan kunt doen.  Hoewel de film zich richt op ouders, kan deze voor professionals een welkome aanvulling zijn om ouders bewust te maken van het belang van een goede band met hun baby.

Leereffect

De film is gerealiseerd met co-financiering van de provincie Limburg. ‘Een Kind!’ maakt volgens gedeputeerde Hans Theunissen voor iedereen helder hoe belangrijk het prille begin van het leven is. “Dáár wordt het fundament voor de rest van je leven gelegd. De film brengt de problematiek in beeld waar veel gezinnen last van kunnen hebben als het niet in een vroeg stadium goed wordt opgelost. Dat vind ik het mooiste. Met dit leereffect kan de rest van Nederland zijn voordeel mee doen.”

Lichte hulp in vroeg stadium

Jeugdzorg behoort niet meer tot het takenpakket van de provincies. Toch heeft Limburg hier geld voor beschikbaar gesteld. Waarom? “Wij vinden het belangrijk dat gezinnen ondersteuning krijgen op het moment dat problemen nog relatief klein zijn. Lichte hulp in een vroeg stadium kan mogelijk voorkomen dat grotere problemen ontstaan.”

Bijzonder is dat deze aanpak kan rekenen op een breed politiek draagvlak binnen Provinciale Staten. “Iedereen ondersteunt de sociale agenda, zoals wij die noemen, van rechts tot links. Door te investeren in de eerste duizend dagen van kinderen, kunnen zij met gelijke kansen aan hun onderwijscarrière beginnen. Het mes snijdt aan meerdere kanten, want de kinderen zitten beter in hun vel, de ouders zijn gelukkiger en het onderwijsapparaat functioneert beter. Deze aanpak is een en al positiviteit.”

Bestellen

‘Een kind!’ duurt circa 30 minuten en is geproduceerd door Jessie van Vreden. De film kan besteld worden voor minimaal 10 euro. Na betaling ontvangt u de factuur en een wachtwoord waarmee u de film kunt bekijken en/of downloaden.

Naar de bestelpagina op de website van Stichting Kinderleven >>

Zie ook elders op onze website:

Voorlichtingsfilm belicht belang van hechting in het eerste levensjaar >>

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here