Veel zorgprofessionals hebben te maken met een zorgintensief kind. “Helaas gaat de aandacht dan nauwelijks naar het overeind houden van het gezin”, constateert Krista Okma. “Ten onrechte. Bij het tijdig en adequaat begeleiden van de ouders heeft het hele gezin baat.”

Krista Okma is adviseur opvoeden & opgroeien én moeder van een zorgintensief kind. Zij heeft ruim vijftien jaar werkervaring als pedagoge, zowel uitvoerend als in management- en onderzoeksfuncties. Als geen ander weet Okma dat op het moment dat een kind veel zorg nodig heeft, een gezin in een rollercoaster terecht komt. “Ouders zijn dan vooral bezig met het verkrijgen van duidelijkheid over wat hun kind mankeert. In dat proces zijn ze geneigd om zichzelf helemaal weg te cijferen. Dat is logisch, maar vaak gaat dat op den duur ten koste van henzelf en daar is niemand in het gezin bij gebaat.”

Kwaliteitsmomentjes

Zijn er andere kinderen in het gezin, dan kan alle zorg rond het zieke broertje of zusje hun welzijn negatief beïnvloeden. “Het is natuurlijk heel logisch dat de aandacht van de ouders vrijwel volledig uitgaat naar het kind dat zorg nodig heeft. Daar kun je niet zo veel aan veranderen. Maar je kunt natuurlijk wel adviseren hoe je daarover communiceert met de andere kinderen. En hoe je kwaliteitsmomentjes inlast. Wellicht staan er mensen om het gezin heen die wat extra aandacht kunnen geven aan de andere kinderen. Dan zorg je in ieder geval voor een beetje balans.”

Gezinscoach

Krista Okma is een warm pleitbezorger van het beter begeleiden van deze gezinnen. “Ik vind het belangrijk dat het hele gezin als cliënt wordt gezien. En dus niet alleen het kind dat zorgintensief is. Dat kan een ouderschapscrisis voorkomen. Daaronder versta ik het moment waarop ouders het niet meer kunnen overzien en de stress te groot wordt, waardoor ze compleet overbelast raken. Het zou goed zijn als we die dreiging inderdaad als crisis gaan zien in het zorgsysteem. Ouders die op hun tandvlees lopen worden nu niet gezien als crisisgevallen. Dat is gek.”

Advertentie

Volgens Okma is het verstandig om niet uit te gaan van een crisis op het moment dat de veiligheid of zorg van een kind in gevaar komt, maar daarvoor al. “Die ondersteuning kan voorkomen dat ouders overbelast raken, maar daar is vrijwel nog braakliggend terrein voor zorgprofessionals. De beste oplossing zou zijn als er een gezinscoach wordt toegewezen. “Dan bedoel ik een vaste contactpersoon die meekijkt en vooruit denkt met de ouders. Ik denk dat er veel gezinnen zijn die dat heel hard nodig hebben.”

Chromosoomafwijking

Okma weet waarover ze praat. Niet alleen als zorgprofessional, maar ook als moeder. Haar dochtertje Kate heeft een zeer zeldzame chromosoomafwijking, waardoor ze een flinke achterstand heeft in zowel haar mentale als motorische ontwikkeling. Zo zal Kate in haar mentale ontwikkeling niet voorbij de twee jaar komen. “We zoeken al enige tijd een wat fijnere woonplek voor haar. Dat lukt niet erg. Kate ziet er namelijk keurig netjes uit, met ingevlochten haar en mooie kleertjes. Als gezin zijn we overbelast door de zorg voor Kate, maar omdat wij nog goed voor haar zorgen, wordt zij niet als crisisgeval gezien.”

Krista Okma: “Wanneer een kind intensieve zorg nodig heeft, komt een gezin in een rollercoaster terecht”

Voor zorgprofessionals ligt hier een belangrijk aandachtspunt. “Neem ouders serieus op het moment dat zij een zorgvraag bij je neerleggen. Daar gaat vaak al een heel proces aan vooraf. Natuurlijk zijn er wachtlijsten en kun je geen ijzer met handen breken. Maar alleen al door ouders regelmatig te informeren over de status van hun zoontje of dochtertje op de wachtlijst help je hen al verder. Dat geeft houvast, maar gebeurt nog slechts sporadisch. Ouders moeten er zelf achteraan en dat is niet goed. Een bericht over de wachtlijst is namelijk een moment van contact, waarbij je als ouder weet dat je niet vergeten bent.”

Redactie VROEG

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan