Baby@home. Dat is de veelzeggende naam van een slimme app die de afdeling neonatologie van het Wilhelmina Kinderziekenhuis heeft ontwikkeld. Het hulpmiddel maakt het mogelijk dat te vroeg geboren baby’s eerder het ziekenhuis kunnen verlaten. Via de app houden ouders thuis bij hoe hun kindje groeit. De zorgprofessionals in het ziekenhuis kijken op afstand mee. Zo is er veel sneller hulp als dat nodig is. Een veilig gevoel.

“Wij verplaatsen zo de reguliere zorg naar huis”, vertelt Maaike, verpleegkundige neonatologie van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. De app zorgt voor een zachte landing voor de ouders. “Van totale controle in het ziekenhuis naar zelf in eigen huis met het ziekenhuis nabij.” Neem een baby die nog niet zelfstandig kan drinken. “Thuis kunnen ze via de app onder onze supervisie leren drinken.”

Werking Baby@home

Baby’s blijven onder supervisie van de arts. De verpleegkundigen bespreken de patiëntjes die via Baby@home in het traject zijn met de arts. Daarna is er telefonisch contact met de ouders. Thuis doen zij elke dag metingen bij hun kindje. Bijvoorbeeld de temperatuur, het gewicht en hoeveel het kind drinkt, uit de borst, per flesje of per sonde. Die gegevens kunnen ze direct invoeren in de app. Het zorgteam kan de metingen 24 uur per dag vanuit het ziekenhuis inzien. Daardoor kunnen zij altijd inschatten hoe het met de baby gaat. “Zo voorkomen we dat we er te laat achter komen dat een kind niet goed genoeg groeit of drinkt. Dat maakt Baby@home uniek en het geeft ouders een goed en veilig gevoel dat het contact er altijd is en wij altijd op afstand meekijken.”

Juiste zorg op juiste plek

Via de chatfunctie van de app kunnen ouders kunnen op ieder moment een vraag stellen aan de zorgverleners in het ziekenhuis. Zo hoeven zij niet te wachten tot de volgende dag om naar het ziekenhuis te kunnen bellen. Voor ouders een geruststellend idee. En het werkt. Na zes maanden laat de app al mooie resultaten zien: ouders durven het sneller aan om met hun baby naar huis te gaan. Ook al heeft het kindje thuis nog intensieve zorg nodig, bijvoorbeeld sondevoeding.

Inzet van deze slimme zorgtoepassing leidde al tot minder overplaatsingen naar andere ziekenhuizen en minder ambulanceritten. Daarmee is het een mooi voorbeeld van de juiste zorg op de juiste plek. Niet voor niets werd Baby@home ontwikkeld samen met ouders van deze patiëntjes. “We zijn heel blij met de app. Nu is onze wens om in de toekomst ook andere patiënten eerder naar huis te kunnen laten gaan met inzet van deze app.”

Ga voor meer informatie naar de websitepagina over de app op wkz.nl.

Bron: umcutrecht.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan